Foto/ Kontinuirana briga za najmlađe kroz izgradnju dječijih igrališta na području općine Stari Grad

Na samom početku 2020. godine završen je još jedan veliki projekat u općini Stari Grad, a na radost naših najmlađih sugrađana, ali i onih starijih.

Radi se o Parku mira sagrađenom na Darivi koji se prostire na površini od 1.200m2. Iako je pandemija koronavirusa poremetila planove za svečano otvaranje ovog parka, on je veoma brzo postao omiljeno okupljalište porodica sa djecom iz cijelog grada, ali i drugih građana. Ovaj park se zapravo sastoji iz tri dijela: dio za igru, dio za fitness i dio za odmor.

Posebnost ovog parka je i u tome što ima postavljene sprave za djecu sa posebnim potrebama. U dijelu za igru su klackalica i klackalica za osobe sa posebnim potrebama, ljuljačku za osobe sa posebnim potrebama, multifunkcionalno igralište sa kulom koja je opremljena toboganom i ljuljačkom, zidom za penjanje. Tu su i vrtuljak, njihalice i mreža za penjanje u obliku piramide.Dio za fitness sastoji se od fitnes sprave za ”hodanje u zraku” za dvije osobe, fitness sprave bicikl, vanjske trostruke fitnes sprave i fitness sprave za jednu osobu namijenjene za djecu uzrasta 12+.

U dijelu za odmor postavljene su klupe, a prostor za odmor, meditaciju i kontemplaciju zamišljen je kao odvojeni dio igrališta koji se sastoji od četiri površine odvojene prirodnom ‘pregradom’ od ostatka igrališta – tujama.

Park mira, rezultat je uspješne implementacije programa „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, a sa 150.000 KM finansirala ga Ambasada Švedske u BiH i to na inicijativu ministrice vanjskih poslova Švedske Margot Wallström. Općina Stari Grad za projekat je izdvojila 35.000 KM, a implementirali su ga UNDP u BiH i Općina Stari Grad Sarajevo uz saglasnost Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Igrališta izgrađena u svim dijelovima općine

Izgradnja dječijih igrališta u Starom Gradu kontinuirana je u posljednjih desetak godina kako bi se djeci osigurale dodatne površine za zabavu i druge aktivnosti. Početkom ove godine najmlađi su dobili još jedno dječije igralište u Starom Gradu, a radi se o novom igralištu sagrađenom na višenamjenskom trgu prekoputa Vijećnice, iznad podzemne garaže. I ovo igralište opremljeno je dječijim mobilijarom i od njegovog otvaranja 01. marta privlači veliki broj djece kako iz ovog naselja, tako i drugih dijelova općine.

Dječija igrališta u prethodnim godinama građena su širom Starog Grada, a akcenat je stavljen na padinske dijelove gdje je bio evidentan nedostatak ovakvih sadržaja. Na Širokači je prije dvije godine, ispred prostorija mjesne zajednice, sagrađeno prvo dječije igralište za mališane uzrasta do šest godina. Novo igralište sagrađeno je i na Vratniku, u dvorištu OŠ ”Hamdija Kreševljaković”. Na inicijativu građana koji su se uključili u projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ izgrađeno je i igralište pored OŠ ”Vrhbosna” na Mošćanici. Na Sedreniku je igralište izgrađeno u ulici Brdovita na broju 18 i ima kombinovanu gumenu i pješčanu podlogu, a površine je 54m2. Kombinovano dječije i košarkaško igralište izgrađeno je na platou Babića bašča. To je dosad najveće igralište u Starom Gradu koje je izgrađeno u sklopu projekta “Jačanje uloge MZ-a u BiH” kojeg implementira UNDP, a finansiraju vlade Švicarske i Švedske.

Pobratimske općine sagradile dva igrališta u Starom Gradu

Na prostoru ispred Doma kulture Logavina nalazi se još jedno dječije igralište, a njegova gradnja rezultat je dobrih pobratimskih odnosa Općine Stari Grad Sarajevo i Opštine Karpoš iz Makedonije koja je finansirala gradnju iznosom od 15.000 eura.

Na Vrbanjuši, kod vrtića „Bajka“ također je izgrađeno dječije igralište i to na mjestu koje je nekad bilo obraslo travom i korovom. Na stotinjak kvadratnih metara napravljene su dvije površine sa podlogom na kojima se nalazi sve ono što mališane raduje: njihalica, vrtuljak, klackalice, kao i velika metalna kula sa kućicom i toboganom. Ovaj projekat je koštao oko 20.000 KM. Općina Selçuklu ga je finansirala sa 15.000 KM, a Općina Stari Grad sa 5.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad.