Foto/ Višenamjenski trg u ulici Avdage Šahinagića postaje mjesto najznačajnijih dešavanja na otvorenom

Novosagrađeni višenamjenski trg u ulici Avdage Šahinagića, koji je površinom najveći trg u Kantonu Sarajevo, kako se i očekivalo, postaje mjesto dešavanja najznačajnih gradskih događaja na otvorenom.

Iako je pandemija koronavirusa poremetila brojne planove, te su mnogi događaji otkazani, ipak ovaj Trg je za organizatore većine manifestacija, kao i za građane prvi izbor u gradu. Događaji koji se održavaju na trgu mogu se realizovati samo uz poštivanje propisanih mjera zaštite, nošenje maski, poštivanje distance itd.

Održano prvo Državno prvenstvo BiH u maratonu

Sa višenamjenskog trga startala je prva certificirana maratonska utrka na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva – Two Cities Marathon. Ovo je ujedno bilo i prvo Državno prvenstvo BiH u maratonu, a Općina Stari Grad pružila je podršku njegovom održavanju ustupanjem ove javne površine. Prvi je utrku završio i vratio se na višenamjenski trg Osman Junuzović koji je novi državni prvak BIH u maratonu. Drugi je bio Davor Vidović, a treći Emir Hastor. U ženskoj kategoriji prvo mjesto zauzela je Katarina Pohlod, druga je bila Dijana Manderalo, a treća Agata Swiderska.

Među učesnicima maratona bio je i uposlenik Općine Stari Grad Zoran Dedić koji je jedan od najuspješnijih trkača rekreativaca u cijeloj regiji i iza sebe ima istrčanih više od 250 utrka. Dedić je zauzeo deveto mjesto, te mu ovom prilikom čestitamo.

Ove sedmice na Trgu bajramski koncert

Odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, višenamjenski trg u ulici Avdage Šahinagića bit će ustupljen Udruženju građana „Sevdah za mlade“ u svrhu održavanja bajramskog koncerta, u koprodukciji sa TVSA. Održavanje bajramskog koncerta na lokaciji smještenoj u najužoj gradskoj jezgri doprinijet će prazničnom duhu i bajramskoj atmosferi. Koncert je najavljen prvog dana Kurban bajrama, uz ograničen broj posjetitelja, a učestvovat će Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović, Hor Rejjan, Šejma Mehić i Abdusamed Šljivar.

Najavljeni događaji u augustu i septembru

Od otvaranja višenamjenskog trga, u martu ove godine, na njemu su se održale brojne promocije, najvećim dijelom iz automobilske industrije. Za august i septembar najavljeni su i drugi događaji poput Urban Mix Marketa od 18.08. do 24.08., Golfesta 13.09. i Renofesta 11.10.2020. godine. Naravno, održavanje svih događaja zavisi od epidemiološke situacije i procjene organizatora da li je iste moguće održati bez rizika, saopćeno je iz Općine Stari Grad.