Novi uspjeh: Premijera filma o genocidu u Srebrenici rediteljke Jasmile Žbanić na Bijenalu u Veneciji

Premijera filma o genocidu u Srebrenici, pod nazivom “Quo vadis, Aida?” (Kuda ideš, Aida?) bh. rediteljke Jasmile Žbanić biti će održana na Bijenalu u Veneciji.

Bijenal u Veneciji smatra se jednim od najvećih svjetskih film festivala a biti će održan u periodu od 2. do 12. septembra ove godine. Ovogodišnje, 77. izdanje Venecijanskog film festivala uključivat će dosta manji broj filmova u glavnom programu koji će biti emitirani na tradicionalnim lokacijama poput dva otvorena kina “Giardiani della Biennale” i pozorište u Lidu.


U takmičarskim filmovima našao se i film bh. rediteljice Jasmile Žbanić koji govori o Srebrenici, a to će ujedno biti i premijera ovog filma. Za rediteljicu Jasmilu Žbanić ovo je svakako novi i veliki uspjeh.

U filmu igraju Izudin i Dino Bajrović, koji i u ovoj priči imaju uloge oca i sina. U glumačkoj postavi su i Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković kao i Minka Muftić. Skoro 70 posto scena snimljeno je u Stocu, a ostatak u Mostaru i to na Heliodromu te u nekadašnjoj podzemnoj aviobazi nedaleko od Mostarskog aerodroma.

Svojoj kolegici na uspjehu je čestitao i poznati bh. redatelj i scenarist, Danis Tanović.