Gradonačelnik Skaka posjetio porodičnu biblioteku Kreševljakovića

U predivnom ambijentu porodične biblioteke Kreševljakovića, Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva i Nihad Kreševljaković, historičar i direktor Festivala MESS, razgovarali su o liku i djelu uvaženih akademika Hamdije Kreševljakovića i bivšeg gradonačelnika Sarajeva Muhameda Kreševljakovića, ali i o knjigama i idejama.

Na prvim demokratskim izborima u decembru 1990. godine Muhamed Kreševljaković izabran je na mjesto gradonačelnika Sarajeva. Na tom mjestu nalazi se od decembra 1990. do aprila 1994. godine, kada odlazi na dužnost prvog generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Italiji sa sjedištem u Milanu. Dobitnik je više internacionalnih priznanja.

“Bez biblioteka nema kvalitetnog obrazovanja i napretka u društvu. Impozantna kolekcija vrijednih djela koje je iza sebe ostavio uvaženi profesor Hamdija Kreševljaković dokaz je tome. Okružiti se knjigama kao oružjem dužnost je svakog čovjeka koji želi da bude bolja verzija sebe. Knjiga je univerzalna, čitajući vi nikad niste bez ideja”, istakao je Skaka i naglasio kako je nevjerovatno sa kolikom se naučnom strašću Kreševljaković posvećivao istraživanju historije Sarajeva.

Hamdija Kreševljaković dugo je i uporno tragao za znanjem. Iščitavao je, analizirao i koristio arhivsku građu na njemačkom i turskom jeziku, a vješto se koristio i arapskim, norveškim i ladino jezikom (jezikom Jevreja – Sefarda). Iako se najviše posvetio historijskim problemima, svoj interes usmjerio je na istraživanje društveno-ekonomskih prilika koje su vladale u BiH u vrijeme osmanske vladavine. Bio je marljivi sakupljač historijske građe i imao sposobnost da se približi ljudima i od njih uzme usmena kazivanja, te ih potom upotrijebi kao dragocjen izvor za naučnu rekonstrukciju važnih isječaka bh. prošlosti.

U znak sjećanja na lik i djelo Hamdije Kreševljakovića i veliki naučni doprinos, Sarajevo je odalo počast tako što jedna od ulica u centru grada nosi njegovo ime, kao i osnovna škola u Starom Gradu.