Gradonačelnik Skaka: Umjetnički opus Nedžada Ibrišimovića je dio kulturnog naslijeđa ovog grada i ove zemlje

Susret gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka i Ore Ibrišimovića u Vijećnici, bila je prilika da se podsjetimo na jednog od najznačajnijih bh. književnika, slikara, skulptora, Nedžada Ibrišimovića.

“Nedžad je bio velik i jedinstven u svemu, u svojoj umjetnosti, u ljudskosti posebno. Njegov bogati umjetnički opus je dio kulturnog naslijeđa ovog grada i ove zemlje. To će biti i ostati zauvijek poput njegovog monumentalnog djela ‘Vječnik’ “, istakao je gradonačelnik Skaka, te tokom prijema sa starijim Nedžadovim sinom razgovarao o mogućim projektima koji bi bili posvećeni promociji važnosti i veličine Nedžadove pisane riječi, naročito među mlađim generacijama.

Ovaj bosanskohercegovački književnik 20. oktobra bi napunio 80 godina. Tim povodom, planiramo pripremiti aktivnosti kojima će biti obilježena godišnjica rođenja. Nedžad Ibrišimović je dobitnik mnogih značajnijih nagrada, među kojima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva za roman „Ugursuz“. Njegovu karijeru obilježio je roman ”Vječnik“, na kojem je radio punih 40 godina, zapravo cijeli život ga je pisao, kako je i sam umjetnik kazivao. Prošle godine je ovo krucijalno Nedžadovo djelo doživjelo deveto, a “El-Hidrova knjiga”, kao nastavak “Vječnika” – drugo izdanje.

Bio je veliki patriota. Volio je Bosnu, volio je svoj narod. Ovaj naš istinski erudita znao je reći: “Ja sam Bošnjak, moja zemlja je Bosna, a zvanično joj je ime Bosna i Hercegovina; granice Bosne osjećam kao granice sopstvene kože”.

Njegova preokupacija je bila i budućnost njegove zemlje: “Bosna je posijana tako dobrim sjemenom, da koliko god je otišlo jakih i dobrih ljudi, toliko je ostalo i moćnih, i jakih, i lijepih, i sposobnih za sve što čovjeku i životu treba“.