Istraživanje: Da li je moguća masturbacija u svemiru

Ilon Maskov Spejs Iks je upravo ušao u istoriju kao prva svemirska letjelica u privatnom vlasništvu koja je sletjela na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), prokrčivši put za budućnost u kojoj bi civili također mogli da istražuju veliku nepoznanicu.

Napustiti Zemlju znači privremeno odricanje zemaljske imovine. Iako bi nam možda bilo u redu da se lišimo mobilnog telefona ili kuhanih jela, da li bismo zaista bili spremni da se odreknemo osnovnih ljudskih potreba, kao što su da se dobro naspavamo, napravimo prijeko potrebni predah, i što je najvažnije, da upražnjavamo seks?

Mnogo je toga rečeno o tome kako svemir nije pogodna sredina za kosmički koitus. Ne samo što je zbog bestežinskog stanja  teško ostati zajedno u željenom položaju, već su i naučnici i stručnjaci NASA uvek bili skeptični po pitanju psiholoških efekata koje bi seksualni odnosi mogli da imaju na određenu svemirsku misiju.

Stoga NASA i MSS često izbjegavaju bilo kakva pitanja vezana za seks u svemiru, iako stalno kolaju tračevi o tome kako mu ga astronauti daju. Ali iako znamo da bi orbitalna penetracija mogla da bude preteška za izvođenje, no šta je sa samozadovoljavanjem?

Prije nekoliko godina, Mardžori Dženkins, savjetnica NASA-e i stručnjak za seksualno i polno zdravlje, napisala je u radu pod nazivom ’Efekti seksa i pola na prilagođavanja u semiru: reproduktivno zdravlje’ da je ejakulacija od esencijalnog značaja za muškarce, kako a bi izbjegli rizik od gomilanja bakterija u prostati, koje mogu da dovedu do urogenitalnih infekcija. Mnoge studije također govore da je masturbacija sjajan način za oslobađanje od stresa i anksioznosti, tako da bi imalo smisla da neko ko je izložen velikom pritisku tokom svemirske misije poželi neki vid oduška.

Prijašnje NASA studije isticale su da se zbog nedostatka gravitacije način cirkulacije krvi mijenja ili dolazi do obrtanja smijera, kada krv teče nagore, ka glavi i grudima, umjesto da cirkuliše u donjem dijelu tijela. To sugeriše da bi daleki svemir mogao biti smrt za potenciju. Međutim, neki astronauti su malo pojasnili ovo pitanje i nagovijestili da stvar stoji suprotno.

U intervjuu za časopis Mens Helt 2014, astronaut pod imenom Majkl Malejn je rekao da je ponekad tokom misija u svemiru imao „erekciju kojom bih mogao da izbušim kriptonit“. Još jedan astronaut pod imenom Ron Geron je priznao: „Ne znam ni za šta što se ljudskom telu događa na Zemlji, a što ne može da se dogodi u svemiru“, kada su ga pitali da li u svemiru ima erekcija.

Iako nema slučajeva da je neka žena govorila o tome da je bila uzbuđena u svemiru, čovjek bi mogao da pretpostavi da ženi ne bi bilo preteško da miluje samu sebe. Međutim, bestežinsko stanje u okruženju sa nultom gravitacijom, zajedno sa mučninom zbog kretanja, vrtoglavicom i utrnućem delova tijela kao što su udovi, koje mnogi astronauti inicijalno iskuse, potencijalno mogu da upropaste bilo kakav plan o samozadovoljavanju.

Međutim, iako NASA nastavlja da šuti o tome da li njeni astronauti masturbiraju u spoljnoj orbiti, mnogi ruski kosmonauti su se potpuno otvorili u intervjuima.

Penzionisani sovjetski kosmonaut pod imenom Valerij Poljakov je u svom dnevniku napisao da su im iz „Službe za psihološku podršku poslali neke fine, ’živopisne’ filmove, koji su nam pomogli da nam se povrati volja da se ponašamo kao odrasli muškarci. Toga se ne treba stidjeti“. Poljakov je takođe tvrdio da su ga nadređeni ohrabrivali da za svoj rekordni četrnaestomesečni samostalni boravak u svemiru na svemirskoj stanici ”Mir’‘ spakuje seks lutku na naduvavanje.

Međutim, on je rekao da se : „Snažno usprotivio takvom rješenju. Kod osobe koja upotrebljava takve stvari može da se razvije takozvani ’sindrom lutke’, ili, drugim riječima, da lutka počne da joj bude draža nego supružnica ili voljena osoba, čak i nakon što se vrati na Zemlju“.

Prema onome što je jedan anonimni ljekar koji je radio za NASA-u  rekao Mel Magazinu, astronauti veoma lako mogu da dodiruju sebe, zbog pravila odevanja „kratkih rukava“ u svemirskoj letjelici. Također, obzirom da većina astronauta priznaje da mogu da kontrolišu kamere na brodu, bilo bi im relativno lako da se zamodovoljavaju dok se tuširaju, ili kada su  u spavaonici veličine telefonske govornice.

Mnogi korisnici Kvore i Redita takođe spekulišu da čak i u situacijama kakva je na spejs šatlu, gde veoma rijetko ima privatnosti i osame, astronauti jednostavno mogu da odluče da „skrenu pogled“, što je taktika koje je izgleda uobičajena u vojničkim kasarnama.

I konačno, tu je takođe i pitanje šta se događa sa spermom kada se neki astronaut samozadovoljava. Iako su ubrusi i maramice dostupni na svemirskim letjelicama, možda će odlučiti da se ove tjelesne tečnosti riješe na isti način kao i mokraće: izbacujući je u svemir, gde se smrzne i pretvori u ledene kristale. To baš i nije veliki prasak kakav ste možda zamišljali, prenosi vice.com