Kompanija iz Sinagapura radi na alternativni za majčino mlijeko

Startap kompanija iz Singapura za sada je fokusirana na majčino mlijeko, ali planiraju razviti i druge alternative u svojoj laboratoriji.

Žene koje su po prvi put majke često mogu čuti da je “majčino mlijeko najbolje za bebu.“ Ipak, uprkos ovoj frazi, njima dojenje to ne čini ništa lakšim. Neke prirodno imaju poteškoće sa stvaranjem mlijeka, dok druge moraju da se snalaze dok je dojenje zabranjeno na mnogim radnim ili javnim mestima. Bebe kojima su majke odsutne ili zauzete takođe ne mogu tako lako dobiti majčino mlijeko.

Ovo su problemi sa kojima se bori startap kompanija iz Singapura TurtleTree Labs, koja je osmislila novi način da se majčino mlijeko proizvodi od matičnih ćelija. Ista kompanija sada radi na tome.

Do 24. juna, ova kompanija prikupila je 3.2 miliona dolara od donatora kako bi se ovaj projekat pokrenuo. Njihovi investitori su kompanije poput Green Monday Ventures iz Hong Konga i New Luna Ventures iz SAD-a.

Ovakva inovacija mogla bi da poremeti trenutno stanje na tržištu prehrane za bebe, koje je 2018 bilo vrijedno $45 milijarde.

Jedan od osnivača TurtleTree Labs, Maks Raj, rekao je za AFN da sarađuju sa četiri ili pet najvećih proizvođača hrane za djecu. Nadaju se da će na tržište pustiti mlijeko iz laboratorije do 2021. Premda se za sada fokusiraju na mlijeko za bebe, također ciljaju na “mliječnu industriju uopšte”, rekao je Raj.

Kako stoji na TurtleTree Labs sajtu, vizija kompanije je da “sva djeca i porodice širom svijeta imaju pristup bezbjednom, čistom mlijeku i mliječnim proizvodima punog sadržaja, funkcinalnosti i ukusa”.

Kako kaže Raj, majčino mlijeko iz laboratorije će djeci pružiti “identične nutritivne komponentne” kao i mlijeko iz majčine dojke. To će ga razlikovati od brojnih bebi formula koje dominiraju tržištem dječije ishrane.

Iako su ozbiljni etičke i ekološke posledice industrijske poljoprivrede natjerali ljude da probaju biljne alternative i meso uzgajano u laboratoriji, mlijeko iz biljaka je i dalje značajno drugačije po pitanju prehrambene vrijednosti.

Mlijeko iz laboratorije bi moglo pružitii istovjetnu prehrambenu vrijednost, a da bude etički prihvatljivo. TurtleTree Labs “humano odabira ćelije krave muzare”, izvlači ih i kultiviše u mlijeko kroz proces koji podražava prirodan proces proizvodnje mlijeka. Konačni proizvod troši “95% manje resursa” nego klasično stočarstvo, prenosi vice.com

Neki se nadaju da će ambiciozni projekat TurtleTree Labsa pomoći da se obezbjedi snabdjevanje hrane Singapurom. Singapur u mnogo čemu zavisi od uvoza da nahrani svoju populaciju, uvozeći preko 90 procenata hrane u 2019. Komercijalizacija mlijeka iz laboratorije je u skladu sa “30 by 30” vizijom države, koja za cilj ima da unutar zemlje proizvodi 30 posto hrane potrebne Singapuru do 2030.

Jedan od osnivača, Fengru Lin izjavio je da TurtleTree Labs također sarađuje sa sinagapurskom Agencijom za nauku, tehnologiju i istraživanje, kao i sa Nacionalnim univerzitetom Singapura, kako bi razvio mlijeko iz laboratorije.