Kako je pušenje povezano sa bolestima zuba?

Pandemija pušenja predstavlja globalni zdravstveni i gospodarski problem,  jer se posljedice pušenja odražavaju ne samo na zdravlje čovjeka, uzrokujući razne bolesti nego i na društveno-gospodarske prilike svakodnevnog života.

Nikotin i tar u dimu duhana kod pušača uzrokuju žute i isflekane zube, a pranje zuba nekoliko puta na dan je jedan od načina za poboljšanje njihovog izgleda, piše Prvo zdravlje.

Veoma je bitno izabrati pastu za zube koja je napravljena za borbu protiv fleka za osobe koje puše. Ove paste za zube sadrže specijalne sastojke koji pomažu u poboljšanju diskoloracije.

Zadah pušača je još jedno stanje s kojim se bore ljudi koji konzumiraju duhan. Ovo je uzrokovano ranim stadijima bolesti desni ili suhih usta zbog smanjenje proizvodnje sluzi u ustima.

Ostavljanje cigara koristi oralnom zdravlju zbog toga što smanjuje vjerovatnoću razvijanja bolesti desni i zuba. Bolest desni (periodontalna bolest), je infekcija koja utječe na linije desni. Razvija se kad tartar (kalkulus) i bakterije počinju da se razmnožavaju ispod desni, što rezultira upalom. Tartar je čvrsti i grubi sastojak koji omogućava nakupljanje plaka.

Bolesti desni su povezane sa pušenjem zbog toga što pušači imaju više tartara na zubima od nepušača. Nikotin u duhanu smanjuje proizvodnju sluzi, čineći lakšim tartar i bakterije da se nagomilavaju u ustima.

Iako ste pušili mnogo godina, prestanak može poboljšati oralno zdravlje i smanjiti vjerovatnoću za pojavljivanje bolesti desni i gubitak zuba.