Ispitali smo: Testovi kojih poliklinika u Sarajevu su prihvaćeni u Njemačkoj i drugim zemljama EU

Prema odluci Vijeća ministara BiH od 16.7.2020. , državljanima Evropske unije uz negativan test na koronavirus omogućen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Negativan test potrebno je da nije stariji od 48 sati od trenutka ulaska u BiH, a mnogi građani odlučuju se na testiranja u privatnim poliklinikama, kako na serološko testiranje tako i PCR test.

Kako ističu za Sarajevsku seharu iz Plave poliklinike u Sarajevu, mnogo je pozitivnih pacijenata, kao i onih zabrinutih i uplašenih koji se odlučuju na testiranje.

“U posljednje vrijeme primili smo mnogo pacijenata koji su se željeli testirati. U našoj klinici moguće je obaviti serološki test, a zatim i PCR. Serološkim testom moguće je utvrditi samo prisustvo IgM i IgG  antitijela, a zatim se PCR testom utvrđuje prisustvo koronavirusa”.

“Možemo istaći zasigurno da je u našoj poliklinici u posljednjih nekoliko dana zabilježeno mnogo pozitivnih slučajeva koji nemaju karakterističnu kliničku sliku. Također, mnogo studenata koji su putovali za Austriju, zatim Njemačku testirali su se u našoj poliklinici. Mnogo je i onih kojima je test bio nužan za tranzit kroz Hrvatsku, a za Crnu Goru dovoljan je serološki test”, istakli su.

Djinan Al-Tawil, direktor Poliklinike Dr. Al-Tawil za Sarajevsku seharu istakao je kako je za Evropsku uniju trenutno validan samo PCR test, te i da ova poliklinika vrši oba testiranja.

“Radimo oba testa, serološko smo pauzirali zbog zastoja u isporuci reagensa, ali očekujemo vrlo brzo da počnemo ponovo. PCR radimo u saradnji s Veterinarskim fakultetom, ali je broj dnevnih testova ograničen, a trenutno formiramo i vlastiti PCR-laboratorij”.

“Trenutno je za EU validan jedino PCR test,  dok serološki nije dovoljan za prelaz granice, ali je dovoljan za Crnu Goru. Jako je porastao broj zahtjeva za PCR testiranje otkako je uveden kao obaveza za ulazak u Hrvatsku te druge zemlje evropske zajednice”, istakao je doktor Al-Tawil.

Poliklinika SaNaSa trenutno nudi samo testiranja iz krvi, te nemaju mogućnost testova koji su validni za Evropsku uniju, odnosno serološki test.

“U našoj poliklinici moguće je obaviti samo test iz krvi koji je validan samo za putovanje u Crnu Goru”, poručili su za Sarajevsku seharu iz poliklinike SaNaSa.

Iz Poliklinike Eurofarm Centar, te Sunce-Agram istakli su kako jedino PCR test važi za Evropsku uniju, pogotovo zemlje poput Njemačke, Austrije, Švedske odakle najveći broj osoba stiže u BiH, dok je serološko testiranje na antitijela dovoljno isključivo za Crnu Goru. U obje poliklinike moguće izvršiti test koji prihvataju zemlje EU.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je danas naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 za ugroženo područje, teritorij Federacije Bosne i Hercegovine.

Naredbom je u slučaju potrebe i u ovisnosti od situacije predviđena mogućnost vršenja sanitanog nadzora na graničnim prelazima koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH i provođenje mjera u vezi sa vršenjem tog nadzora, karantena, osiguranje potrebnih rezervi cjepiva kada cjepiva budu dostupna, imunizacija stanovništva kada cjepiva budu dostupna, kao i provođenje drugih mjera koje naredi federalni ministar zdravstva odnosno Vlada Federacije BiH.

Također, u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je testirano 1.811 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod još 218 osoba. U Federaciji BiH su 122 novozaražena, a u Republici Srpskoj 96.

Građanima se apeluje da se pridržavaju svih propisanih mjera, da redovno nose zaštitne maske, te održavaju socijalnu distancu kako bi zaštitili sebe ali i sve svoje sugrađane.