Kao iz bajke: 144 godine staro drvo je nešto najljepše što ćete vidjeti

Priroda zaista može biti prekrasna, a ovo 144 godine staro drvo iz Japana je očit dokaz njene ljepote.

Japanska drvenasta glicinija je biljka koja se nalazi u cvjetnom parku Ashikaga u Japanu i vjerovatno nije najveća na svijetu, ali je još uvijek impresivne veličine oko 1.990 kvadratnih metara i datira iz oko 1870. godine.

Ono je najstarije i najveće drvo glicinije u Japanu, a smatra se da je posađeno negdje između 1870. i 1880. godine. Fasciniralo je ljude već prvi put kad je procvjetalo i donosilo je radost mnogima, a to čini i danas. Glavna atrakcija su ružičasti i ljubičasti cvjetovi koji čine da sve djeluje poput magične scene iz neke bajke ili crtanog filma sa jakim bojama, prenosi City Magazine.

 

View this post on Instagram

 

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ Great Wisteria Festival (Apr. 28th, 2019) ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ ちょうど今見頃ですね✨ ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ 大藤もいいけどほかにも違う種類の藤の花があったり、いろんな花がたくさんあるのでこの時期にぴったりだと思います🌿 ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ 1本の木からこんなに咲くなんて、すごいですね😆 ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ #ashikagaflowerpark #ashikaga_flower_park #あしかがフラワーパーク #ashikaga #足利 #tochigi #栃木 #wisteria #藤 #藤の花 #joytb #jalan_travel #naturelovers #wb_sky #japanese_gardens #great_colorshotz #japanese_one_scene #myplanet_shots #best_moments_pallet #total_nature_japan #best_moments_bluesky #mixed_topics #total_spring #myworld_in_multicolors #cnw_snapshot #beautifulview

A post shared by RYUYA (@tminthesky) on

Pošto na drvetu ima puno grančica sa kojih se pojavljuju cvjetovi, one su raširene na velikom prostoru i potporu im pružaju čelični stubovi koji mogu izdržati njihovu težinu. Drvo bi inače zbog svoje starosti moglo da padne i ostane bez prepoznatljivih boja i cvjetova. Ono inače boju dobija nakon što se svjetlost prelomi kroz cvjetove i obasja ih neodoljivim i nesvakidašnjim sjajem.
Foto: hiptoro.com
Foto: hiptoro.com

Iako glicinije mogu izgledati poput stabala, one su zapravo loze. Budući da vinova loza može postati vrlo teška, cjelokupna struktura ove biljke zadržana je na čeličnim nosačima, što posjetiocima omogućava da hodaju ispod njene “krošnje” i kupaju se u ružičastoj i ljubičastoj svjetlosti koju bacaju njeni prekrasni viseći cvjetovi, piše Bored Panda, prenosi 24sata.com.

Foto: citymagazine
Foto: citymagazine

Ove godine, za prizor su uskraćeni međunarodni turisti, kojih nema usljed trenutne pandemije, ali to nije spriječilo Japance da dođu i još jednom se uvjere da je ovo drvo jedan nevjerovatan dar prirode. To i sami možete vidjeti na svim fotografijama.