Kapaciteti UKC Tuzla se popunjavaju: Hospitalizirano više od 60 pacijenata

U Tuzlanskom kantonu, u protekla 24 sata, broj zaraženih koronavirusom se povećao za 43, te je trenutno aktivan broj zaraženih 721.

Na bolničkom liječenju je 61 pacijent, kapaciteti bolnice se popunjavaju, ali iz UKC Tuzla tvrde da i dalje ima kreveta, a da se oprema treba nabavljati u kontinuitetu.

Zaštitna oprema, dezinfekciona sredstva, testovi za koronavirus su potrošna roba. Mora postojati stalni priliv, kako zdravstveni sistem ne bi došao pred kolaps, prenosi Oslobođenje.

Osim što je na tržištu teško doći do zaštitne medicinske opreme, njena cijena je znatno veća nego prije pandemije.
Zbog toga će Vlada i Skupština TK uputiti inicijativu prema Vijeću ministara, da se izmijeni Zakon o javnim nabavkama kako bi se olakšale tenderske procedure za medicinsku opremu.

“Činjenica je da je sve ono što ima veze sa borbom sa COVID-om enormno skupo i da su se cijene povećale za 2 ili 3 puta. Svi rade po zakonu o javnim nabavkama i u tom smislu najvjerovatnije će ići inicijativa ispred Skupštine i Vlade prema višim nivoima vlasti da se jedan dio zakona, čini mi se Član 10. da se izmijeni u smislu da se samo olakša nabavka zaštitne opreme“, dodaje ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Trenutno su dva pacijenta na respiratoru, a od početka pandemije u TK su bile zaražene 1424 osobe, 655 se oporavilo i 47 preminulo.