Sprečavanje oštećenja kože lica prilikom nošenja zaštitne maske

Zaštitne maske su postale obaveza u prodavnicama, javnom prevozu, zatvorenim prostorijama, a uzrokuju oštećenje i iritaciju kože lica.

Spoj znoja, prirodnih ulja i materijala od kojih su maske napravljene stvaraju probleme, pogotovo kada ju nosite više sati. Na licu se skuplja prljavština i stvaraju se razne bakterije.
Postoje rješenja i ovo ne bi trebao biti razlog da ih prestanete nositi, prenosi večernji.hr.

Kupite dobru masku
Ako znate da vam je koža osjetljiva, istražite koja vrsta tkanine vam odgovara, najbolja opcija je pamuk. Isto tako, bitno je da vam je dobra veličina – ne smije biti prevelika jer neće dovoljno zaštititi, ali ne smije biti niti preuska i pripijena uz kožu, savjetuje Lucy Xu, stručnjakinja i vlasnica klinike za dermatologiju u Londonu.

Održavajte je čistom
Jako je bitno redovito mijenjati zaštitne maske. Ako nosite jednokratne, sama riječ govori – nosite ih isključivo jednom i bacite u smeće! Ako, ipak, nosite pamučne trebalo bi ih oprati na visokoj temperaturi nakon svakog korištenja.
Na taj način nećete samo spriječiti širenje zaraze, već i bubuljice koji se stvaraju od prljavštine i bakterija.

Izbjegavajte puno šminke
Nema potrebe da nosite veću količinu šminke jer se veliki dio lica ionako ne vidi. Osim toga, šminka zatvara pore, a u kombinaciji s maskom koža ne može disati.

Operite lice
Nakon svakog povratka kući, operite ruke, skinite masku, a zatim operite i lice kako biste uklonili znoj i ulja koji su se nakupili. Koristite nježni čistač za lice i kremu kako biste nahranili kožu.

Nosite masku samo kada je potrebno
Iako zvuči logično, vrijedi napomenuti. Nema potrebe da sjedite kod kuće ili sami u autu i nosite zaštitnu masku. Dajte koži da diše.
“Kada skinete masku stavite je na sigurno mjesto gdje neće nakupiti bakterije na sebe”, savjetuje Lucy.