KCUS: Testirano 186 uzoraka na koronavirus, najviše pozitivnih slučajeva u Sarajevu

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nastavljeno je vršenje testiranja uzoraka na prisustvo koronavirusa, te je testirano 186 osoba.

Broj pozitivnih slučajeva u na području Sarajeva i dalje je u porastu, a u posljednjoj seriji testiranja koronavirus potvrđen je kod 24 osobe.

Prema današnjim rezultatima sa KCUS-a pozitivno je osam uzoraka iz Zenice, devet iz Tešnja, tri iz Velike Kladuše, te po jedan iz Cazina, Doboj Juga, Bihaća i Breze, potvrđeno je za medije iz ove ustanove.

U Republici Srpskoj je kod 86 osoba potvrđeno prisustvo ovog virusa, a prema izvještajima do 9 sati jutros izvršeno je testiranje 600 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 86 osoba u ovom bh. entitetu.

Radi se o 49 muških i 37 ženskih osobe, od kojih je 16 mlađe, 59 srednje i 11 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 22 osobe su iz Banje Luke, 19 iz Zvornika, 12 iz Bijeljine, šest iz Doboja, četiri iz Laktaša, tri iz Pala, po dvije iz Kotor Varoša, Petrova, Rogatice, Foče i Šamca i po jedno iz Bosanske Gradiške, Lopara, Modriče, Osmaka, Prnjavora, Rudog, Teslića, Ugljevika, Han Pijeska i Čelnica.

Prema podacima entitetskih zdravstvenih institucija, u Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovano 244 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Nadležni organi podsjećaju građane da se pridržavaju uputa i poštuju mjere sprječavanja širenja koronavirusa. Na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine je zbog povećanog broja slučajeva ponovo proglašeno stanje epidemije.