Koronavirus: Zašto su lame ključne za imunoterapiju

Lama Fifi koja pase na Univerzitetu u Redingu ni ne sluti da je dio važnog istraživanja, za koje naučnici misle da bi moglo da preokrene borbu sa koronavirusom, piše BBC na srpskom

Istraživači sa britanskog Instituta Rozalin Frenklin pri Univerzitetu u Redingu proučavaju Fifina antitijela, u pokušaju da razviju imunoterapiju za koronavirus.

Očekuje se da „koktel sa antitijelima” uđe u klinička ispitivanja kroz nekoliko meseci.

Podaci o toku istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Nature Structural and Molecular Biology.

Studija podrazumijeva vještačku proizvodnju antitijela kakva ima lama, koja su relativno mala i mnogo jednostavnija po strukturi nego antitijela koja se stvaraju kod ljudi.

Ključ zagonetke koronavirusa

Direktor Instituta Rozalin Frenklin, profesor Džejms Nejsmit koji je na čelu naučnog tima, kaže da je tehnika koju naučnici primjenjuju slična pokušaju narezivanja ključa za bravu.

„Antitijela lame su ključ koji se ne odgovara bravi u potpunosti – može da prođe kroz bravu, ali ne može da je otključa”, kaže ovaj naučnik.

„Zbog toga na osnovu ovog ključa pokušavamo da narežemo onaj koji bi odgovarao ljudima”.

Antitijela su odgovor imunog sistema koji se stalno prilagođava novim prijetnjama i predstavljaju molekule koji neutrališu viruse i bakterije koji napadaju organizam.

„Ako se ponovo zarazite”, objašnjava profesor Najsmit, „vaša antitijela pronalaze virus i uništavaju ga”.

Teparija antitijelima jača imuni sistem obolele osobe tako što ubacuje antitijela koja su već spremna na borbu protiv virusa.

Postoje nedvosmisleni dokazi da krv sa antitijelima, uzeta od ljudi koji su preležali koronavirus, daje dobre rezultate u terapiji.

Međutim, antitijela napravljena po uzoru na lame omogućila bi laboratorijsku proizvodnju odgovarajućih antitela.

Dio antitijela lame, napravljen u laboratoriji, naziva se nanotijelo, objašnjava profesor Smit.

„Laboratorijski proizvodimo nanotijela koja ubijaju koronavirus izuzetno efikasno, bolje nego bilo koji drugi metod koji nam je poznat”, dodaje naučnik.

„Ona potpuno neutrališu virus”.

Nanotijela uništavaju virus tako što se kače na specifičan protein koji se nalazi na krunici, van kapsule virusa. Na taj način, virus je demobilisan i ne može da se zakači za ljudske ćelije.

„U suštini, u laboratoriji rekreiramo uslove u kakvim bi se antitijela i virus našli u ljudskom organizmu”, dodaje profesor Najsmit.

„Također, ovakve uslove možemo da stvorimo vrlo brzo, pa ako se virus iznenada bude promijenio, mi ćemo moći da napravimo odgovarajuća nanotijela u laboratoriji”.

Naučnici planiraju da započnu ispitivanja na životinjama ovog ljeta, da bi prije kraja godine mogli da uđu u klinička ispitivanja.