Video/ Majstorica tetovaže Whang-od i sa 103 godine čuva filipnsku tradiciju

Majstorica tetovaže Whang-od ustaje u zoru, da bi pomiješala posebnu ‘tintu’ koju utiskuje u kožu klijenata štapićem od bambusa.

Tetoviranje je tradicija u njenom plemenu, posebno među ženama.

Rođena je 1917., dakle ima 103 godine, no poznatija je kao umjetnica za tetoviranje. Želite li dospjeti u ruke najstarijoj živućoj majstorici za tetovažu – što priželjkuju mnogi – trebate krenuti na dugačko putovanje. Ne samo do glavnog grada Filipina, Manile, nego još 15 sati južnije, do planinskog sela Buscalan, gdje živi Whang-Od.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

#TBT | #Philippines Yup. That was a painful experience. And yet, one of my favorite journeys so far. #WhangOd

Ein Beitrag geteilt von Sean Velas (@soulsean) am

Ustaje svakoga dana u zoru, da bi pomiješala posebnu ‘tintu’ od borove čađe i vode. Potom će štapićem od bambusa rukom utiskivati slike u kožu onih koji su odvažili na put do Buscalana.

Ručno izrađena tinta utiskuje se duboko u kožu pomoću trnja i bambusa. Svaki dizajn ima svoje značenje, od jednostavnih oblika do plemenskih simbola, ili crteža životinja.

Whang- Od potječe iz plemena Butbut, legendarne skupine plemenskih ratnika koji su bili poznati po hrabrosti i nemilosti prema ljudima koji su pokušali preuzeti njihovu zemlju. Nipošto se nisu predavali.

Slično tradicionalnim tetovažama Sak Yant u Tajlandu, ove su tetovaže započele kao jedan od načina da Butbutovi ratnici odaju počast svojim mrtvima.

Crtanje po ženskom tijelu smatralo se normalnim načinom umjetničkog izražavanja, pa se Whang-Od prisjeća kako su je njene prijateljice tetovirale po rukama i nogama, a s 15 godina je počela učiti kako tetovirati druge.

Nije lako održavati tradiciju drevnog tetoviranja. Poseban je problem to što u kulturi kojoj Whang-od pripada umjetnička znanja možete prenijeti samo krvnom srodniku. Kako ova umjetnica nema djece, počela je učiti tome svoje pranećakinje, prenosi portal The Mind Unleashed.

Pogledajte video o grupi djevojaka i mladića koji su je posjetili, naučili ponešto o takvoj vrsti tetoviranja i otišli sa njezinim tetovažama na svojim tijelima: