Legenda o Orijent Ekspresu, prvom luksuznom vozu u Evropi

Orijent Ekspres je jedan od najslavnijih vozova u historiji željeznice, koji je većini poznat kroz slavni film “Ubistvo u Orijent Ekspresu”.

Da li znate kakav je bio pravi Orijent Ekspres?

Sin uglednog belgijskog bankara, Georges Nagelmackers, je 1865. godine prvi put zamišljao “voz koji bi obuhvatio kontinent, jureći po metalnim šinama više od 2400 km“, piše E. H. Cookridge u svojoj knjizi “Orijent Ekspres: život i vrijeme najslavnijeg voza u historiji”. Prilikom putovanja u Ameriku, Nagelmackers je bio svjedok mnogih željezničkih inovacija u toj zemlji, a jedna od njih, luksuzni vagon za spavanje, bila je ključna za Nagelmackersovu odluku da po povratku iz Amerike ostvari svoju viziju.

Prvobitna ruta otvorena je 4. oktobra 1883. godine od Pariza do grada Giurgiu (Đurđu) u Rumuniji, sa stanicama u Minhenu i Beču. U Đurđu putnici su prebacivani trajektom preko Dunava do grada Ruse u Bugarskoj. Tamo se put nastavljao drugim vozom koji je išao za Varnu gde su putnici opet morali da pređu na trajekt koji bi ih prebacio do Istanbula.

Godine 1885. otvorena je slavna ruta preko Beča, Beograda, do Niša. Od Niša do Plovdiva putovalo se kočijom a od Plovdiva do Istanbula ponovo vozom. Četiri godine kasnije završena je i ruta Niš—Plovdiv pa je kompletiran saobraćaj vozom na trasi Pariz—Beč—Beograd—Niš—Sofija—Istanbul. U to doba Orijent ekpres je saobraćao dnevno od Pariza do Budimpešte a tri puta sedmično posljednja stanica mu je bila u Beogradu i Istanbulu. Za Bukurešt, Konstancu i Crno more vozio je jednom sedmično.

Foto: luxury train club

Četrdesete godine 20. stoljeća predstavljale su vrhunac Orijent Ekspresa. Put prema istoku se sprovodio na tri paralelne rute, Orijent ekspres, Simplon Orijent ekspres i Arlberg Orijent ekpres koji je vozio preko Ciriha, Insbruka do Budimpešte. Od Budimpešte vozili su vagoni za spavanje do Bukurešte i Atine. U to vrijeme Orijent Ekspres dobio je reputaciju udobnog i luksuznog voza. Na njemu se našlo sve što je simbolizovalo bogatu buržoaziju, poslovne ljude, diplomatiju i plemstvo. Tih godina ruta je produžena od Pariza do Kalea, gde su se ukrcavali Englezi. Posebno za putnike Orijent ekspresa u Istanbulu je nedaleko od željezničke stanice Sirkeči sagrađen i luksuzni hotel Orijent Ekspres.

Orijent Ekspresom su putovali gotovo svi evropski vladari tog doba, te su ga zato zvali „kraljem vozova i vozom kraljeva”.

Agata Kristi je prvi put putovala ovim vozom 1928. godine, piše Nacionalna geografija. Nekoliko mjeseci kasnije voz se na putu iz Istanbula šest dana zaglavio u snježnoj oluji. Nešto slično se slavnoj spisateljici desilo na sljedećem putovanju i to je bila dovoljna inspiracija za jednu od njenih najpoznatijih detektivskih priča “Ubistvo u Orijent ekspresu”.

Osnivač kompanije Belmond, James Sherwood kupio je dva vagona na aukciji u Monte Karlu. On je tražio zaboravljene željezničke umjetnine u privatnim muzejima i željezničkim stanicama.

Vagoni Le Train Bleu i Rome Express zaslužili su plemenito vraćanje u život, ali je njihova restauracija zahtjevala vrhunske zanatlije. Srećom, vagonima je vraćena stara slava i glamur.

Za sve one koji za kartu izdvoje oko 1.800 eura i koji istinski žele da dožive atmosferu zlatnog doba putovanja željeznicom, kompanija Jamesa Sherwooda jednom godišnje organizuje uzbudljivo putovanje od Pariza do Istanbula.