Vlada KS raspustila Skupštinu Turističke zajednice i imenovala tročlano Povjerenstvo

Vlada Kantona Sarajevo raspustila je Skupštinu Turističke zajednice KS i imenovala tročlano Povjerenstvo koje će rukovoditi zajednicom do novih imenovanja jer je mandat predsjednice Azre Džigal i članova osnivačke Skupštine odlukom Vlade prestao da važi, piše Klix.

Na čelu Povjerenstva je Aida Koristović, a članovi su Muhamed Papić i Semir Hadžialić.

Odluka je donesena 25. juna i tada su s radom prestali svi organi Turističke zajednice, a njihove ovlasti preuzelo je Povjerenstvo.

Povjerenstvo će osigurati djelovanje Turističke zajednice Kantona Sarajevo do uspostavljanja novih organa, te otkloniti razloge zbog kojih je došlo do raspuštanja osnivačke skupštine. Povjerenstvo će uz saglasnost Ministarstva privrede raspisati izbore za izbor organa Turističke zajednice u roku od 60 dana, stoji u odluci.

Azra Džigal je na čelo Turističke zajednice došla nakon što je dužnosti razrješen Nermin Muzur. U odluci koju je potpisao tadašnji premijer KS Edin Forto stajalo je da se Džigal imenuje na poziciju vršiteljice dužnosti predsjednice Turističke zajednice na kraći period, najviše tri mjeseca od dana imenovanja.

Na istoj sjednici donesena je odluka kojom se razrješava Povjerenstvo Turističke zajednice KS. Tako su funkcije predsjednika razriješeni Nermin Muzur, a funkcija članica Povjerenstva Mersiha Mehmedagić i Azra Džigal.

Pažnju javnosti u ovom slučaju privukla je činjenica da se izbor predsjednice Turističke zajednice KS nije našao na dnevnom redu sjednice koji se javno objavljuje, a Vlada KS o ovom imenovanju javnost nije izvijestila putem saopćenja.