Ljekar trčao sa zaštitnom maskom 35 kilometara i razotkrio mit o zasićenosti kisikom

Britanski ljekar iz Yorkshirea odlučio je stati na kraj nagađanjima da maske ometaju dotok zraka te je zbog toga s njom istrčao 35 kilometara.

Tom Lawton je ljekar na odjelu intenzivne njege u Bradford Royal Infirmary i liječi pacijente s koronavirusom. Lawton je na svom Twitter profilu objasnio da je vidio “najgore što koronavirus može učiniti”. Kako bi razotkrio mit da nošenje maske za lice smanjuje nivo kisika i potaknuo ljude da da nose maske kad izađu iz kuće, Lawton je odlučio trčati na posao dok nosi masku, piše 24sata.hr.

Lawton je također pokrenuo GoFundMe stranicu namijenjenu za prikupljanje novca prije utrke za Trussell Trust, koji vodi banke hrane za potrebite diljem Velike Britanije. Istakao je da se snažno zalažem za sve što ljude može učiniti sigurnima.

Dodao je kako ga uznemiruju dezinformacije koje su plasirane oko nivoa kisika pri nošenju maski, kao i zbunjujuće poruke kad ih treba nositi. Pokazao je kako mu maska tokom trčanja nije spala, a nivo kisika stajao je na 98 posto svaki put kad bi provjerio.