Foto: Arhiv

Macron: Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron kazao je danas da Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici, prenosi N1.

Obraćajući se povodom 25. godišnjice jednog od najstrašnijih zločina na tlu Evrope, Macron je poručio da Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija

“Mržnja je, prije 25 godina, dovela do neopisivog užasa. Obraćam vam se danas kako bih iz Francuske poslao poruku solidarnosti. Francuske koja pamti i uvijek će pamtiti patnju koju je vaša zemlja iskusila prije 25 godina, u najmračnijim trenucima koje je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata. 11. jula 1995. godine, i u danima koji su uslijedili, ovdje, u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini se desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji. Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni”, kazao je Macron.

Sa dubokim emocijama pozdravljam preživjele genocida i njihove porodice, i izražavam im iskreno saučešće, naveo je francuski predsjednik.

“Uprkos trenutnoj zdravstvenoj krizi, bilo je izuzetno važno da se okupimo i da obilježimo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i da odamo počast žrtvama. Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija. Ova neizbrisiva mrlja na našem zajedničkom sjećanju nas tjera da tražimo istinu i pravdu. To je neophodno za mirni suživot različitih zajednica”, kazao je Macron.

Dvadeset pet godina nakon ovih tragičnih događaja, još mnogo toga se treba uraditi da bi došlo do pomirenja i mirnog suživota za sve u Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, koji je još uvijek obilježen konfliktom iz devedesetih, dodao je.

“Svi moramo prihvatiti prošlost. Nema prostora za poricanje historije ili revizionizam, niti za veličanje osuđenih ratnih zločinaca u zemlji i regionu koji su izrazili želju da se pridruže Evropskoj uniji i time pridržavaju vrijednostima EU. Evropski projekat je izgrađen na ključnim vrijednostima kao što su mir, pravda, pomirenje među narodima, sloboda i demokratija. Ove vrijednosti ostaju u centru današnje evropske težnje. Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan moraju imati mogućnost da traže pravdu, ali i da postignu pomirenje. Nadam se da pomirenje Francuske i Njemačke i izgradnja zajedničke evropske budućnosti mogu služiti kao inspiracija. Dijelimo zajedničku budućnost, a to je evropska budućnost. Zato želim naglasiti da je Francuska uz vas kao što je uvijek i bila, na vašem putu ka pomirenju i izgradnji budućnosti mira i prosperiteta u ujedinjenoj Evropi. Hvala vam”, stoji u poruci predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

Ove godine u mezarju u Memorijalnom centru u Potočarima kopa se devet žrtava genocida iz jula 1995. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do sada su u mezarju Memorijalnog centra ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Pred Tribunalom u Haagu te sudovima u regionu, za genocid počinjen u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, kao i četiri doživotne kazne zatvora.