Video/ Boris Johnson: Ima onih koji bi radije da zaborave obim onoga što se desilo

Premijer Velike Britanije Boris Johsnon poslao je video poruku povodom komemoracije i ukopa žrtava na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, prenosi N1.

Kako je kazao, ima onih koji bi radije da zaborave ili negiraju obim onoga što se desilo u julu 1995. godine u Srebrenici.

“Prije 25 godina kada je užasan konflikt u Bosni i Hercegovini ušao u treću godinu, Evropa je svjedočila najgorem zločinu na svome tlu od Drugog svjetskog rata. Preko 8.000 uglavnom Muslimana, muškaraca i dječaka je ubijeno u genocidu u Srebrenici i više od 20.000 žena i djece je prisilno deportovano. Želio bih vam se još jednom pridružiti u žalosti nad žrtvama tih užasnih događaja i da stanemo uz porodice u borbi za pravdu. Kao u mnogim slučajevima iz ovog konflikta koji je donio nasilje i razaranje širom Zapadnog Balkana, mnoge porodice još uvijek ne znaju šta se dogodilo sa njihovim voljenim – mnogi počinioci još uvijek nisu dovedeni pred lice pravde. Također ima onih koji bi radije da zaborave ili negiraju obim onoga što se desilo. Ne smijemo dozvoliti da se ovo desi. To dugujemo žrtvama i budućim generacijama da se sjećaju Srebrenice i da osiguramo da se više nikada ne ponovi”, kazao je.

Dodao je da je ponosan na ulogu Velike Britanije posljednjih 25 godina u borbi za pravdu, uključujući rad britanskih sudija, advokata i tužilaca.

“Mi ćemo nastaviti u tom radu, ostat ćemo uz vas radeći zajedno kako bismo eliminisali predrasude i diskriminaciju kako bismo stvorili sigurniju i prosperitetniju budućnost za sve”, naveo je.

Ove godine u mezarju u Memorijalnom centru u Potočarima kopa se devet žrtava genocida iz jula 1995. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do sada su u mezarju Memorijalnog centra ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Pred Tribunalom u Haagu te sudovima u regionu, za genocid počinjen u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, kao i četiri doživotne kazne zatvora.