Ministar Krivić: Koronavirus se nije uvukao u sarajevske vrtiće

Proteklih dana među roditeljima u Sarajevu, čija djeca idu u neki od vrtića u okviru Javne ustanove “Djeca Sarajeva” počela se širiti, najblaže kazano, zbrinutost. Naime, pojedini vrtići su bili zatvoreni i nisu primali djecu, piše Oslobođenje.

U vrtićima “Slavuj”, “Kadifica”, “Aprilski cvjetovi” i “Zvončić” je preporučeno da se ne dovode djeca, jer je otkriveno da su pojedini roditelji pozitivni na koronavirus. Očekivano, počele su kružiti glasine kako se koronavirus “uvukao” u vrtiće.

Međutim, prema riječima ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anisa Krivića, takve glasine ni u kom slučaju nisu tačne.

“Moram odmah da kažem da, osim medicinske sestre u vrtiću Mašnica, nijedan uposlenik vrtića u okviru JU “Djeca Sarajeva”, kao i nijedno dijete, nisu zaraženi koronavirusom. Radeći isključivo na osnovu preporuka epidemiologa, pojedini vrtići su bili zatvoreni i izvršena je dezinfekcija. Radi se o vrtićima “Slavuj”, “Kadifica” i “Aprilski cvjetovi”, koji su bili zatvoreni na po jedan danm. U vrtiću “Zvončić” roditelj jednog djeteta su pozitivni na koronavirus, ali je utvrđeno nakon testiranja, da dijete nije zaraženo. Od danas je i ovaj vrtić ponovo počeo primati djecu”, kazao je za Oslobođenje Krivić.

Napomenuo je kako je trenutno zatvoren samo vrtić “Mašnica”.

“U ovom vrtiću je otkriveno da je medicinska sestra zaražena koronavirusom. Međutim, zahvaljujući tome što svi uposlenici dosljedno poštuju sve mjere zaštite, koje uključuju i nošenje maski i rukavica, virus se nije proširio na ostale uposlenike ili djecu. Ovaj vrtić će ostati zatvoren do 14. jula, a u tom periodu će biti izvršena njegova dezinfekcija”, dodao je Krivić.

Podsjetio je kako je prema trenutno važećim pravilima, radu sa djecom u vrtićima podijeljen u grupe, te da svaka grupa broji desetak djece, kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa.