Na površini teniskog terena u Beogradu napravljen najveći portret Novaka Đokovića na svijetu

Na šljaci teniskog kluba Đukić na Bežanijskoj kosi u Beogradu, arhitekta i street artist Andrej Josifovski, poznatiji kao “Pijanista“, napravio je najveći portret Novaka Đokovića na svijetu, koji je dugačak čak 24 metra, širok 11 metara te se prostire na površini od 264 kvadratnih metara.

Riječ o prvom umjetničkom poduhvatu ovog tipa na crvenoj zemlji, na jednom teniskom terenu, a Josifovskom je trebalo šest sati neprestanog rada da ga napravi, piše RTS.

„Novak je čovjek koji ima izuzetan sjaj. On pohodi naše snove i svima nam je motivacija. Teško je naći tako velike riječi koje bi ga opisale. Citiraću ovom prilikom mog prijatelja Srđana Timarova, koji je rekao sljedeće: ‘Svi vi koji nemate dara da sagledate njegovu svjetlost, ostati ćete tamo, u mraku njegove sjenke.’ E, to je Đoković“, govori Josifovski.

Foto: Soultime Media/ Nebojša Babić

Povod crteža pod nazivom “ŠLjAKAnje terena“ i cjelokupnog projekta „Prvo očistimo sebe, pa pogledajmo druge“, nastao je iz želje da se pruži podrška Đokoviću, naročito nakon osuda zbog cjelokupne situacije sa Adria Tourom.

“Nažalost, ne doživljavaju svi sport i šampione na isti način. Postoje oni koji ne poštuju dovoljno rezultate i smatraju sebe dostojnim da komentarišu i omalovažavaju najbolje među nama, posebno oni koji su rođeni na Zapadu. Na njihovu nesreću, a našu sreću, desilo se da mala balkanska Srbija iznjedri jednog velikog šampiona u tenisu, najboljeg na svijetu, Novaka Đokovića, kakvog bi inače ‘trebalo’ da imaju samo zemlje koje misle da su dobile pravo da upravljaju svijetom, jer se u njima uvijek rađaju najpametniji i najjači ljudi. Tako barem oni misle. I u svojim naporima da objasne kako su oni uvijek i u svemu u pravu, a ne Novak, stvari su prevršile mjeru“, rekao je Josifovski.

Kao sljedeći korak ovakvog jednog projekta Josifovski ističe da mu je želja da to bude jedna konceptualna izložba portreta na terenima Roland Garrosa u Parizu, ili nekog sličnog velikog međunarodnog turnira na šljaci, kako bi se i tamo prenijele poruke o važnosti međusobnog poštovanja i uvažavanja.