Mjere zaštite u Srbiji samo u dijelovima gdje je nestabilna situacija

Krizni štab je odlučio da se u Beogradu ne uvodi policijski sat, ali je uvedena zabrana okupljanja više od deset ljudi, a prodavnice i tržni centri će biti zatvoreni od 21:00 do 6:00 sati.

“Imali smo jako dugu sjednicu Kriznog štaba, na kojoj smo razgovarali prije svega o kritičnoj situaciji u Beogradu, te eventualnom povratku mjera koje su bile na snazi u martu ili aprilu. Dogovor je da nemamo mjere za čitavu teritoriju Srbije, već da se fokusiramo na dijelove gdje je nestabilna situacija. Prva mjera za Beograd je potpuna zabrana javnog organizovanog okupljanja za više od deset ljudi na otvorenom i zatvorenom. Sve prodavnice i tržni centri biće zatvoreni od 21 do 6”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da nije bila bila dovoljno odgovorna i disciplinovana u određenim situacijama i da nije naplaćena ni jedna kazna za nenošenje maske u zatvorenom prostoru, prenosi nova.rs.

Direktor Infektivne klinike, Goran Stevanović, istakao je da se dnevno obavi više od 350 pregleda na Infektivnoj klinici u Beogradu, sa drugim bolnicama to oko 500 pregleda tokom 24 sata.

Trećina pacijenata upućuje se na bolničko liječenje, ostali se vraćaju na kućno liječenje.

“Imamo veliki broj mladih pacijenata, srednjovječnih, nešto malo i starijih. Ono što se u ovoj situaciji najviše vidi je da se najviše čuvaju najstariji sugrađani. Ako se razbole, najčešće je to zbog kontakta sa oboljelim članom porodice”, istakao je Stevanović.

On je dodao da se u bolnice na teritoriji Beograda ubacuju pomoćni kreveti.