Režiser Dino Mustafić: Predstava “Osramoćeni” je podsticaj da se suočimo sa univerzalnim pitanjima

Predstava “Osramoćeni” je projekat produkcije KONTAKT u partnerstvu sa Zemaljskim muzejom BiH, a režišer ove predstave je Dino Mustafić po tekstu Ayada Akhtara.

Za Sarajevsku seharu režiser Dino Mustafić rekao je više o reakcijama na samu predstavu. Istakao je da su zanimljiva zapažanja publike o tekstu i percepciji.

“Vrlo su dojmljive reakcije publike. Predstava dotiče svojim sadržajem i temom gledaoce. Imali smo organiziran na jednoj izvedbi i razgovor sa publikom, čuli vrlo zanimljiva zapažanja o tekstu i perecepciji predstave. Očito da svijet današnjice nameće mnoga komplicirana pitanja čiji su odgovori višeslojni i kompleksni, nikako jednostrani. Jedno od takvih je pitanje međuodnosa manjinskih i većinskih identiteta u savremenim demokratskim društvima i refleksijama na bh. stvarnost”, istakao je Mustafić.

Foto: Udruženje KONTAKT
Foto: Udruženje KONTAKT

Mustafić je rekao da vlada veliki interes za izvođenja ove predstave.

“Sva izvođenja su rasprodata, vlada veliki interes i to potvrđuje koliko se publika zaželjela teatra kao pobjede života nad svim opasnostima, krizama i nedaćama u koje smo zapali proglašenjem pandemije”, kazao je.

Reprize predstave planirane su da se održe danas, te sutra u bašti Zemaljskog muzeja, a nakon toga naredna izvođenja najavljena su u mjesecu augustu i septembru ove godine. Režiser Dino Mustafić za Sarajevsku seharu je istakao kako je predstava zapravo podsticaj da se svi suoče sa univerzalnim pitanjima koja opterećuju čovječanstvo.

“Teatar nema poruke niti definitivne odgovore, to danas isključivo čine politički lideri. Umjetnički jezik propituje i sumnja, vodi kritički dijalog i traži ontološku istinu. Tako i naša predstava jeste samo podsticaj da suočimo sami sebe sa univerzalnim pitanjima koja opterećuju čovječanstvo poput diskriminacije i predrasuda prema drugačijem i nepoznatom u multikulturalnom društvu”, poručio je.

Foto: Faktor
Foto: Faktor

Predstava “Osramoćeni”
U predstavi igraju Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Snežana Bogićević i Lazar Dragojević. Vizualno oblikovanje predstave potpisuje Mirna Ler, muzičku kompoziciju Mirza Redžepagić, dizajn Ismar Žalica, fotografiju Aida Redžepagić, a prevod teksta Maja Winkler.

Producenti predstave su Narcisa Cvitanović i Alban Ukaj, a izvršni producent je Benjamin Čengić.

Tekst “Osramoćeni” nagrađen Pulitzerovom nagradom 2013. godine, bavi se društveno-političkim temama kao što su islamofobija i pitanja rasnog, vjerskog i nacionalnog identiteta. On dubinski secira posljedice terorističkih napada širom svijeta na odnose među kolegama, prijateljima ili čak bračnim partnerima koji dolaze iz različitih kultura i u našem naizgled liberalnom i multikulturalnom društvu.