Mreža savjeta/vijeća učenika BiH pokrenula online kampanju “Želimo znati, kada ćemo prodisati”

Srednjoškolci iz Mreže savjeta/vijeća učenika BiH pokrenuli su online kampanju “Želimo znati, kada ćemo prodisati”.

S obzirom na novonastalu situaciju u svijetu i pandemije COVID-19 ovogodišnja kampanja srednjoškolaca iz Mreže savjeta/vijeća učenika odvijat će se online preko društvenih mreža i Youtube kanala.

Srednjoškolci su ove godine simbolično odabrali naziv kampanje „Želimo znati, kada ćemo prodisati“. Za razliku od prethodnih godina, kada su njihove kampanje realizovane kroz školske i ulične aktivnosti, srednjoškolci su ove godine, u skladu sa epidemiološkom situacijom, za ovu kampanju snimili prikladne video spotove u kojima predstavljaju svoje probleme i ciljeve.

Članovima Mreže kreiranje online kampanje i planiranje aktivnosti bio je istinski izazov. Kampanja se bavi s aktuelnim problemima današnjeg društva: zagađenjem zraka u bh. gradovima, pasivnosti mladih i medijskom nepismenosti.

Osim tih tema, srednjoškolci su u svojim video spotovima obradili i pitanja iz oblasti omladinskog aktivizma i volontiranja, korištenja slobodnog vremena, očuvanja životne sredine, promocije kulture i umjetnosti,
razlikama u školovanju- nekad i danas te lažnim medijskim natpisima.

Tim povodom predsjednica Mreže vijeća učenika FBiH Milica Papak je poručila da ovogodišnjom završnom kampanjom, pod simboličnim nazivom “Želimo znati, kada ćemo prodisati?” srednjoškolci žele ukazati na važnost određenih problema.

„Prva odrađena aktivnost je bila online anketa koja je pomogla da saznamo stavove srednjoškolaca. Redovno su održavani online sastanci na kojima su predsjednici kantona/županija, regija, distrikta
dogovorili dalji tok online kampanje. Izdvojeno je 15 problema odnosno tema, a svaki kanton/županija, regija, distrikt je odabrao po jedan problem/temu. Na osnovu tih tema snimljen je video zapis na kojem srednjoškolci na zanimljiv način govore o datoj temi, nude korisna rješenja, ali i se šale,“ izjavila je Milica Papak.

Njena kolegica, Ana Mirjana Vlačić, predsjednica Mreže savjeta učenika Republike Srpske, naglašava da je ovogodišnja kampanja osim glavnih ciljeva imala i jedan, jako bitan cilj – da svim zainteresovanim srednjoškolcima omogući da upoznaju svoje vršnjake iz drugih krajeva naše države i dodaje:

„Uprkos ovom crnom oblaku koji nas je stigao – virusu korona – bosanskohercegovački srednjoškolci su uspjeli da pređu sve barijere. Zajedno smo preko društvenih mreža razgovarali o svakoj od naših 15 tema, nismo se obazirali na to koja smo regija/kanton/županija. Smatram da je ovo bio jedan veliki zalogaj, ne samo za nas srednjoškolce, nego i za sve ljude – a mi smo uspjeli!“

Pozvali su sve da se priključite online kampanji „Želimo znati, kada ćemo prodisati“