Video/ Dizeštat je nafakali: Sarajevska rep grupa objavila svoju prvu pjesmu

Nova sarajevska rep grupa Dizeštat predstavila je danas svoju prvu pjesmu “Nafakali”. 

Iako je ime Dizeštat novo na sceni, članovi ove rep grupe su odavno poznati javnosti. Naime, Black Beriz, Stoposto, Geko, Kolateral i Čori Čo sada djeluju kao jedno, oni su Dizeštat.

Korisnici društvenih mreža mogli su primjetiti kako se proteklih nekoliko sedmica na platformi Instagram promovira nova grupa, i kao što se nekada pitalo “Ko je Valter?”, tako se postavljalo pitanje “Ko je Dizeštat?”.

U seriji objava na službenom profilu grupe predstavljeni su njeni članovi, reperi Black Beriz, Stoposto i Geko, DJ Čori Čo i producent Kolateral.

Tako je, već poznati sarajevski reper Stoposto opisan kao “lirički imperator, vođa otpora u bespoštednoj borbi protiv rap ustajalosti”. Geki je kako kažu porijeklo nepoznato, a snaga neukroćena. Bera je “optočen zlatom i dijamantima što sijaše nahranjeni strahom nesretnika” i on zna samo za dominaciju.

Možda javnosti manje poznat, ali ništa manje bitan, DJ Čori Čo, nepoznatog lica, podsjetio nas je “kako postoje plodovi koje nismo smjeli okusiti i sobe u koje ne trebamo zaviriti, tako postoje lica koja ne smijemo vidjeti- za vlastito dobro”.

Kako kažu iz Dizeštata, Kolateral je početak i kraj, on predstavlja hip-hop. Osim što je iza sebe ostavio mnoštvo jedinstvenih beatova, Kolateral je “ideja koja ignoriše prolaznost vremena, sonična vibracija utkana u vječnost univerzuma”.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Dizeštat (@dizestat_official) am

Pjesma “Nafakali” će možda iznenaditi publiku, jer nije nalik na prethodne projekte Joje, Bere i Geke. U njoj je tradicionalnim zvukovima dat novi, moderan  i svjež pristup. Tekst je protkan raznim referencama, pa tako i na popularnog bh. pjevača Dinu Merlina, što su reperi i najavili na svojim Instagram profilima prije nekoliko sedmica. Tako je Geko objavio pjesmu “Duhovi Konjaka”, Bera “Jutro u Splitu”, a Joja “Učini Mi Pravu Stvar”. Vama ostavljamo da ih pronađete u pjesmi.

Nema sumnje da će ovo biti novi ljetni hit, a fanovi već željno isčekuju nove projekte ove grupe.