Na današnji dan okončano drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je počelo 30. juna 1944 godine, a završilo je 2. jula 1944. godine.

Na zasjedanju donesena je deklaracija o pravima građana BiH i Bosna i Hercegovina je proglašena ravnopravnom federalnom jedinicom u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji.

“U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vijekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju.”

Deklaracijom se zagarantovala ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina, sloboda vjeroispovijesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovijesti, sloboda zbora i dogovora, udruživanja štampe, te lična i imovinska sigurnost građana, kao i sloboda privatne inicijative u privrednom životu.
Zagarantovana je ravnopravnost žena sa muškarcima, kako u političkom životu zemlje tako i u svim oblastima društvene djelatnosti.
Garantuje se izborno pravo u demokratskoj Bosni i Hercegovini koje će birači vršiti tajnim glasanjem na osnovu opšteg, jednakog i neposrednog prava glasa, aktivno i pasivno izborno pravo ima svakom građaninu i građanki koji su navršili 18 godina života, a nisu toga prava lišeni na osnovu zakona, borci narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije imaju to pravo bez obzira na godine starosti.
Svakom građaninu je zagarantovano pravo žalbe na rješenje organa vlasti, kao i pravo molbe i pritužbe svim organima državne vlasti i da niko ne može biti osuđen bez prethodnog sudskog postupka.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo u Mrkonjić Gradu, 25. novembra 1943. (sada Dan državnosti Bosne i Hercegovine), drugo u Sanskom Mostu, 30. juna 1944., treće i posljednje u Sarajevu, 26. aprila 1945. godine.