Prva titula FK Sarajeva u historiji kluba

Fudbalski klub Sarajevo svoju prvu titulu je osvojilo 2. jula 1967. godine.

U posljednje kolo Sarajevo je ušlo sa dva boda prednosti u odnosu na Dinamo i za titulu je bio potreban samo jedan bod u duelu sa Čelikom.

Uoči same utakmice bilo je dosta dilema oko sastava. Dva standardna člana, Fuad Muzurović i Stjepan Blažević, su zbog povreda morali propustiti meč, a zamijenili su ih Dragoslav Vujanović i Milan Makić. Također, mnogi su se nadali da će na teren, barem u posljednjih pet minuta istrčati igračke legende, Ibrahim Biogradlić i Asim Ferhatović, ali zbog ozbiljnosti povreda, ipak do njihovog zvaničnog oproštaja od bordo dresa nije došlo.

Foto: FK Sarajevo
Šampionska gneneracija FK Sarajeva

Više od 30.000 gledalaca došlo je da pozdravi novog šampiona Jugoslavije, prvog iz Bosne i Hercegovine.

Već od prve minute Čelik je krenuo ofanzivno, a prvu priliku na utakmici je imao Renić u 4. minuti, ali je Sirćo bio siguran. Tri minute kasnije Antić je prošao po lijevoj strani i ubacio loptu u šesnesterac. Tamo se najbolje snašao Musemić i šutem iz prve pogodio mrežu Vranješa.
Slavlje se nije ni stišalo, a uslijedilo je izjednačenje.
Nakon gužve pred golom Sarajeva, lopta dolazi do Ćerimagića koji snažnim šutem pogađa mrežu Sirće za izjednačenje. Čelik ni tu nije stao, nego su nastavili redati šanse, a igrači Sarajeva su izgledali pomalo izgubljeni.
U 25. minuti, Koševo je ponovo bilo u nevjerici. Nakon oštrog šuta Ćerimagića sa preko 20 metara, lopta se odbila od stativu i odsjela iza Sirćinih leđa. Čelik je poveo.

Znalo se da Crvena Zvezda i Dinamo u Beogradu igraju bez golova i da samim time Dinamu nedostaje samo jedan gol da sat vremena prije kraja šampionata preuzme lidersku poziciju.
Sarajevo je bilo u šoku sve do 33. minute, a onda je za samo deset minuta rješeno pitanje novog šampiona.
Antić je jednom dugom dijagonalom pronašao Fazlagića na desnoj strani, on je primio loptu i uputio je u šesnaesterac, na pravom mjestu je bio Musemić i to je 2:2.
Četiri minute kasnije, Prodanović snažno šutira, Vranješ kratko odbija loptu, na nju natrčava Musemić i svojim het-trikom dovodi Sarajevo u novo vodstvo.
Dva brza gola šampionima su dala krila, pa su igrači Sarajeva do kraja prvog poluvremena stvorili još nekoliko izglednih šansi, a jednu od njih je iskoristio Antić. Dvije minute prije kraja odbijenu loptu nakon Prodanovićevog šuta, ljevokrilni napadač Sarajeva je pospremio u prazan gol za 4:2.

S tim se rezultatom otišlo na odmor, a u drugom poluvremenu Sarajevo je igralo puno ležernije.
Atmosfera na stadionu je već bila slavljenička i samo se čekao posljednji sudijski zvižduk i da slavlje i zvanično počne.
Sve do zadnjih desetak minuta, ništa značajnije se nije dešavalo na terenu, a jedino pomena bile su Antićeve driblerske bravure kojima je izluđivao odbranu Čelika.
A onda je devet minuta prije kraja postavljen konačan rezultat. Rezervni golman gostiju Stijović odbija jedan Musemićev šut, na odbijenu loptu natrčava Prodanović i smješta je u gol za konačnih 5:2 i ovjeru pobjede i titule.
Ubrzo je iz Beograda stigla vijest da je Dinamo poveo 1:0, ali to više nikoga nije interesovalo.
Sarajevo je zahvaljujući visokoj pobjedi zadržalo svoja dva boda prednosti i šampionska pjesma je mogla početi.