Nedim Sladić za Sarajevsku seharu: Sutra očekujemo kišu, pljuskove i grmljavinu, ali bez većih zahlađenja

Za područje centralne i sjeveroistočne Bosne danas je na snazi žuti meteoalarm, a našu su zemlju već osvježile prve padavine popraćene grmljavinom.

Nedim Sladić, meteorolog Face televizije, kazao je za Sarajevsku seharu kako su ove promjene očekivane s obzirom na nestabilnu atmosferu nad područjem Bosne i Hercegovine.

“Žuti meteoalarm za područje centralne i sjeveroistočne Bosne je trenutno na snazi što znači da je uključen za visoke temperature zraka i za pojavu grmljavine.”

Padavine će se nastaviti u ostatku dana.

“Treba očekivati pojavu kiše, pljuska i grmljavine u narednim satima, ali će već u večernjim satima u većini prostora padavine prestati.”

Kako objašnjava Sladić, upozorenje za grmljavinu izdano je sa razlogom, jer su hladnije zračne mase pristigle i interagirale sa zagrijanom atmosferom iznad naše zemlje. Ipak, ne očekuje se veće zahlađenje.

“Upravo upozorenje za grmljavinu nije bez razloga, prilično je zagrijana atmosfera proteklih dana i interakcija dosta svježije zračne mase koja tek pristiže može stvoriti jača grmljavinska nevremena koja se očekuju i sutra, ali i u subotu u nešto manjem intenzitetu, kako će preko naših krajeva prostrujati nešto hladniji zrak. Ali daleko je to od nekog jačeg osvježenja, u kojem ćemo morati posegnuti za jaknama.”

Promjene koje su uslijedile nakon nekoliko dana tipičnih ljetnih vrućina neće biti dugoročne, te se kiša i grmljavina neće predugo zadržati na našim prostorima.

“Treba da znamo da je sutra i vrućina malo u slabljenju u Bosni, naročito na njenom sjeveru, a i sjeverozapadu. U centralnim dijelovima naše zemlje dosta vruće kao i u Hercegovini. Ali dolaskom te fronte sutra očekujemo kišu, pljuskove, grmljavinu, nerijetko moguća manja grmljavinska nevremena”, rekao je Sladić i pozvao građane da se pridržavaju uputa:

“S razlogom su upozorenja na snazi, tako da poštujte upozorenja nadležnih”.