Organizovana protestna šetnja “Dokle više” zbog izmjena federalnog Zakona o radu i Zakona o vijeću zaposlenika

Ispred Vlade FBiH u Sarajevu, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH, u ponedjeljak, 27. jula u 11:00 sati, će krenuti protestna šetnja pod motom “Dokle više”.

Poručuju kako protestnu šetnju organizuju zbog predloženih izmjena i dopuna federalnog Zakona o radu i Zakona o vijeću zaposlenika, koji će se naći na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u utorak.

SSSBiH dobio je pisma podrške Saveza sindikata RS, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost iz Srbije.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović, rekao je da će predloženim izmjenama radnici biti robovi, te da SSSBiH nije učestvovao u ovim izmjenama.

Šatorović je navodi kako odrednica po kojoj radnici mogu raditi 72 sata sedmično (šest dana po 12 sati) derogira pravo radnika na sedmični odmor, i uz to mogu dobiti minimalnu platu ”prema tumačenju pojedinaca iz Vlade FBiH od 406 KM”, a nema jasno definisane minimalne plate u FBiH.

”Ukoliko neki poslodavac odluči da za 72 sata sedmičnog rada, radniku isplati 200 KM, nećete imati nijedan pravni akt, modalitet ili modus da ga tužite i da dobijete makar tih 406”, rekao je Šatorović dodavši da se ne spominje pravo na stimulaciju.

Šatorović je rekao kako, ukoliko dođe do neželjenog scenarija, SSSBiH može donijeti odluku o generalnom štrajku na nivou Federacije BiH.