Otkriveni razlozi zašto se ljudi “naježe”

Ako ste se bar jednom naježili u životu, znate da to nije nešto na što možete utjecati, a simptomi se brzo povuku, baš kao što se i brzo pojave, kao da se ništa nije ni dogodilo.

Trnci na koži, žmarci ili popularno zvano ‘ježenje’ zapravo je jedan od brojnih evolucijskih ostataka naših predaka, piše IFL Science.

Od davnina su životinje podizale dlake na koži kako bi izgledale veće i plašile predatore – nešto što sada ne trebamo raditi.

Međutim, zašto nas onda još uvijek prolaze žmarci zbog brzih promjena temperature, kad čujemo dobru pjesmu koja nas ‘dirne’ ili u nekim vrlo emotivnim situacijama?

Međunarodni tim istraživača otkrio je još jedan razlog za tu neobičnu pojavu – obnavljanje rasta dlačica.

Koža je granica našeg tijela s vanjskim svijetom, pa nije čudo da reagira na promjenjive uvjete. Hladan povjetarac tako uzrokuje reakciju  tjelesnog simpatičkog živčanog sistema (koji koordinira i reguliše naše nesvjesne tjelesne funkcije) te uzrokuje da se sitni glatki mišići ispod naše kože skupe i formiraju gipke grčeve. Uzdignute dlake tada pomažu uhvatiti endotermički sloj topline.

Nakon pažljivog posmatranja ovog mehanizma, istraživači su otkrili da su simpatička živčana vlakna također omotana poput vrpce oko matičnih stanica folikula dlake (koje proizvode dlaku tokom čitavog života). Tokom produženog hladnog razdoblja otkrili su da se živčana aktivnost povećava i pokreće matične stanice kako bi regenerisali folikulu dlake i rast nove dlake.

To je dvoslojna reakcija, trnci su brz način pružanja neke vrste olakšanja u kratkom roku. Ali kad hladnoća potraje, ovo postaje mehanizam obnavljanja dlaka”, kaže Yulia Shwartz, sa Sveučilišta Harvard.

Shwartz i tim planiraju nastaviti istraživanje kako vanjsko okruženje može utjecati na ostale matične stanice u koži.