Otvorena je izložba “Sarajevo u Ljetopisu Mula Mustafe Bašeskije”

Izložba je u Galeriji Općine Novi Grad do 3. augusta 2020. godine, svakim radnim danom u periodu od 10:00 do 16:00 sati.

Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad

Na dvanaest izložbenih panela predstavljene su interesantne teme Bašeskijinog “Ljetopisa”, prikazane su biografije učenih ljudi iz grada Sarajeva, te položaj i društveni angažman žene. Iz arhiva Gazi Husrev-begove biblioteke izloženo je sedam fotografija Sarajeva s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Uposlenik Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, Meho Manjgo, istakao je da je cilj izložbe podsjetiti na značaj “Ljetopisa” koji je napisan iz pera domaćeg autora, koji ujedno predstavlja prvorazredni izbor za proučavanje političke i kulturne historije grada Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine.

Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad

Na izložbi je danas predstavljen i rukopisni primjerak “Ljetopisa”, koji se od 1917. godine čuva u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

“Predstavili smo Bašeskijin rukopis koji se čuva u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i prijevod na bosanski jezik koji je uradio Mehmed Mujezinović. Predstavili smo, također, i tužnu sliku Sarajeva koja se može povezati sa današnjom situacijom izazvanom koronavirusom. Bašeskija je 1762. godinu proglasio godinom kuge u Sarajevu”, rekao je Manjgo.

Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad

Izložba je organizovana povodom predstojećeg Kurban-bajrama, a za august je u planu naredna izložba koja će biti upriličena u povodu rođenja prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića