Pokrenuta web stranica koja povezuje gradove filma UNESCO-a, među kojima je i Sarajevo

Pokrenuta je nova web stranica koja povezuje svih 18 gradova u svijetu koji imaju status grada filma UNESCO-a unutar globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO- a.

Među gradovima sa ovim prestižnim statusom je i Grad Sarajevo od oktobra 2019. godine. Zajednička stranica će doprinijeti ostvarivanju bliže međunarodne saradnje između gradova te bržeg i lakšeg upoznavanja sa aktivnostima i inicijativama iz svih gradova.

Natalie Moore, predstavnica tima Bristol grad filma UNESCO- a, koji je pokrenuo inicijativu za web stranicu izjavila je:

“Sretni smo što po prvi put imamo jedinstvenu platformu na kojoj posjetioci mogu saznati više o gradovima filma UNESCO-a. Kao internetski alat stranica će poboljšati način na koji dijelimo najbolje prakse i stvoriti nove mogućnosti za kreativnu saradnju. Obzirom na izazove sa kojima se svi susrećemo u vrijeme pandemije, nikada nije bilo važnije da ostanemo što je više moguće povezani.”

“Sarajevo kao novi grad filma UNESCO-a pridružuje se zajedničkim aktivnostima sa ostalim gradovima, te smo učestvovali u ovoj inicijativi i dali svoj doprinos. Zajednička web stranica će pomoći da se lakše povežemo sa drugim gradovima i iskoristimo ovu posebnu platformu za međunarodnu promociju Sarajeva kroz kreativnu oblast filma”, izjavila je Magdalena Popović, koordinatorica projekta Sarajevo grad filma UNESCO- a.

Pored Sarajeva, Mreža kreativnih gradova UNESCO-a obuhvata sljedeće gradove koji imaju status grada filma UNESCO-a: Bitola (Sjeverna Makedonija), Bradford (Velika Britanija), Bristol (Velika Britanija), Busan (Južna Koreja), Galway (Irska), Łódź (Poljska), Mumbai (Indija), Potsdam (Njemačka), Qingdao (Kina), Rim (Italija), Santos (Brazil), Sofija (Bugarska), Sydney (Australija), Terrassa (Katalonija), Valladolid (Španija), Wellington (Novi Zeland) i Yamagata (Japan). Sa aktivnostima gradova filma UNESCO-a upoznajte se na web stranici.