Sarajevska sahat-kula u srcu Baščaršije: Jedini javni sat u svijetu koji mjeri lunarno vrijeme

Za vrijeme vladavine Osmanskog carstva u Bosni i Hercegovini izgrađena je 21 sahat kula, a među najljepšim i najpoznatijim je sarajevska.

Većina evropskih i svjetskih gradova ima kulu sa satom na vrhu, koja je na neki način simbol tog grada.

U srcu Baščaršije, kao jedan od najstarijih objekata ponosno se izdiže Sarajevska sahat kula. Sagrađena je u 17. vijeku, a nalazi se u blizini Gazi Husrev-begove džamije. Graditelj ove kule je Gazi Husrev-beg, jedan od najvećih bosanskih vakifa iz osmanskog doba.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prvi pisani trag o Kuli bilježi se u prvoj polovini 17. vijeka i to u jednom djelu turskog geografa Ćatib Čelebije. Smatra se jednom od najvećih i najljepših građevina u Bosni i Hercegovini. Gornji dio ove kule napravljen je četiri godine prije okupacije, tom prilikom uzidan je današnji sat, koji je stigao iz Londona. U Sarajevo 1874. godine, sat su donijela dva sarajevska trgovca Hašimaga Glođo i Mehaga Hadžikapetanović.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Kazaljke i brojevi na sva četiri brojčanika sata su pozlaćeni,a stari turski sat, koji je do tada bio na kuli, odnesen je prvo na Vratnik a zatim u Vratničku džamiju.

Sarajevska sahat-kula jedini je javni sat u svijetu koji mjeri lunarno vrijeme, po takozvanom sistemu “a la turca”, koji se odnosi na vrijeme namaza, islamskih dnevnih molitvi. Smjena dana i noći prema ovom satu se dešava u momentu zalaska sunca, u vrijeme akšam namaza. U periodu svetog muslimanskog mjeseca ramazana, u tom času se oglašava i top na vratničkoj Žutoj tabiji.

Obzirom da se vrijeme zalaska sunca tokom cijele godine mijenja, te da smjena dana i noći prema lunarnom mjerenju vremena varira na dnevnoj bazi, tačnost sata na Kuli, kroz historiju regulisali su muvekiti. Prvi muvekit je bio Salih efendija Hadžihusejinović, i tu službu je obavljao 30 godina.