Šatro/ Svim turističkim vodičima u BiH isplaćeno po 2,50 KM u svrhu pomoći

Svim turističkim vodičima u Bosni i Hercegovini danas je isplaćeno po 2,50 KM u svrhu pomoći kako bi što lakše prevazišli korona krizu i veliku finansijsku krizu u koju je upao turistički sektor u našoj državi.

Ova pomoć trebala bi omogućiti turističkim vodičima u našoj zemlji da prežive do naredne sezone za koju se svi nadaju da će biti bolja od ove.

“Ova vrsta pomoći bila je nužna pogotovo za ovaj sektor. Neophodno je da se pomogne onima koji su najugroženiji, a turistički vodiči i sam sektor turizma zaista to jeste u ovoj situaciji. Bitno je da se pomogne koliko god je moguće i koliko god nam prilike dozvoljavaju. U velikom broju slučajeva turistički vodiči u državi su izuzetno mladi i potreban im je novac, jer teže dolaze do drugih poslova. Mislimo da će ovaj iznos omogućiti lagodan život dok ne počnu ponovo da rade i da zarađuju pošteno vodajući turiste kroz naše gradove, sela, planine.

Mislimo da nema potrebe da se dodatne subvencije daju turističkim firmama, jer nakon ove jednostavno svako može da, uz dobro raspoređivanje novca, prežive do nove, nadamo se bolje, turističke sezone u našem gradu. Zbog navedene subvencije očekujemo da turistički vodiči ponovo žive život punim plućima i prežive do boljih vremena, te da nas se sjete u novembru”, izjavio je za portal Šatro Emir Raspad, predstavnik obje entitetske vlade.

Iz vlada dodaju da će subvencije sličnih iznosa biti omogućene i za radnike drugih sektora u Bosni i Hercegovini ukoliko se pronađu finansijska sredstva u budžetu.