Senat UNSA izglasao Inicijativu za podršku Gavrankapetanoviću, Medicinski fakultet bio protiv

Na današnjoj online sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu izglasana je i Incijativa za podršku člana akademske zajednice prof. dr. Ismeta Gavranakapetanovića koju je predložio rektor UNSA-e Rifat Škrijelj.

Stavljanje ove inicijative na dnevni red pokušao je osporiti Medicinski fakultet odnosno dekanesa Semra Čavaljuga, a upravo ona i Fakultet nisu proveli sudsku presudu kojom se Gavrankapetanović treba vratiti u nastavni proces nakon što je mu je nezakonito raskinut ugovor o radu jer je napustio Klinički centar UNSA.

Iako je Medicinski fakultet ponovo uspostavio radni odnos profesoru Gavrankapetanoviću još mu nije omogućeno da drži nastavu studentima.

Medicinski fakultet i Čavaljuga pokušali su i utjecati na izbor rektora Škrijelja, a nakon što je sa 21 glasom izabran 1. jula, Čavaljuga, predstavnica KCUS-a Enra Suljić odmah su napustile amfiteatar Mašinskog fakulteta. Samo nekoliko dana prije sa Medicinskog fakulteta je upućeno saopćenje za javnost u kojem je izražena nada da će Škrijelj biti „rektor još koji dan“.

“Na ovaj način Senat podiže svoj glas protiv diskriminacije profesora Gavrankapetanovića koja je dvije godine prisutna na Medicinskom fakultetu i da se više ne obmanuje sud kad mu nije dozvoljeno već tri semestra da ne održi nijedno predavanje na Medicinskom fakultetu zbog čega je sud dva puta izricao kazne toj instituciji i odgovornom licu”, kazao je Škrijelj za Patriju.

On je potvrdio da su ovu inicijativu pokušali zaustaviti KCUS pridružena članica i nastavna baza i Medicinski fakultet.

Na pitanje da li će o ovom slučaju obavijestiti i druge institucije, Škrijelj je kazao:

“Tačan je podatak da ću se kao rektor u narednim danima obratiti mnogim institucijama za zaštitu prava profesora Gavrankapetanovića i još po nekim pitanjima u cilju odbrane univerzalnih civilizacijskih vrijednosti.”