Šta boja noktiju govori o vašem zdravlju?

Boja noktiju može da nam kaže mnogo toga o našem zdravlju.

Promjena boje, teksture ili oblika nokta može biti bezazlena, ali jednako tako može biti simptom bolesti. Problemi sa jetrom, plućima i srcem se mogu odraziti kroz nokte, piše Prvo zdravlje.

Blijedi nokti – Veoma blijedi nokti mogu biti pokazatelj bolesti kao što su anemija, zatajenje srca, probleme sa jetrom i neuhranjenost.

Bijeli nokti – Ako su nokti većinom bijeli sa tamnijim krajevima, ovo može biti simptom hepatitisa.

Žuti nokti – Najčešći uzroci žutih noktiju su gljivične infekcije. Kako se infekcija pogoršava, tako se ležište nokta povlači, te su nokti deblji i raspadaju se.

Plavi nokti – Nokti sa plavom bojom mogu značiti da tijelo ne prima dovoljno kisika, te mogu biti pokazatelj i problema sa plućima, kao što je emfisema.

Zgužvani nokti – Mogu biti rani pokazatelj psorijaze ili upalnog artritisa. Diskoloracija nokta je uobičajena, te koža ispod nokta poprima smeđu ili crvenu boju.

Ispucali nokti – Suhi i nokti koji lako pucaju su povezani sa problemima tiroidne žlijezde, dok pucanje kombinirano sa žutom bojom je najčešće rezultat gljivične infekcije.

Crne linije između nokta – Ove crne linije bi se trebale odmah pregledati jer mogu biti uzrok melanome, oblika raka kože.

Iako promjene na noktu prate mnoga stanja, one nisu prvi znakovi neke bolesti. Bilo koja abnormalnost na noktu može biti bezopasna, ali i pokazatelj neke bolesti, zato je veoma bitno otići doktoru koji će utvrditi da li je sve uredu sa zdravljem.