Stanovnici općine Centar pokazali humanost: Sakupili 2.500 knjiga za biblioteku u Matuzićima

Građani općine Centar Sarajevo sakupili su veliki broj knjiga za biblioteku u Matuzićima, saopšteno je na službenoj stranici Općine

Komisija Općinskog vijeća Centar za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima u saradnji sa Službom za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar je od sredine februara do sredine marta ove godine organizovala akciju prikupljanja knjiga za biblioteke u Matuzićima, koji administrativno pripadaju Općini Doboj Jug, te biblioteke u okviru Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima.

Tokom ove akcije, u koju se uključilo svih 18 mjesnih zajednica Centra, prikupljen je veliki broj naslova čime su stanovnici Centra još jednom pokazali svoju humanu stranu. Tim povodom su, u ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća Centar, savjetnik Senad Hasanspahić i predsjednik Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Munib Milišić posjetili Općinu Doboj Jug gdje su uručili ovu donaciju načelniku ove Općine Mirnesu Tukiću i direktoru Javne ustanove „Opća biblioteka“ Doboj Jug Elvedinu Skuli.

Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

“Nakon provedene akcije u proljeće ove godine uspjeli smo, zahvaljujući dobroj namjeri naših sugrađana, za vašu biblioteku u Matuzićima sakupiti gotovo 2.500 primjeraka knjiga odnosno 1.000 naslova. Ovo nije prva akcija prikupljanja knjiga, kao i ostalih potrepština koje smo do sada uglavnom donirali povratničkoj populaciji u Stocu, Goraždu, Srebrenici i drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine. U ovoj akciji smo također prikupili i oko 1.000 naslova za potrebe biblioteke u Potočarima, a donaciju ćemo uručiti naredne sedmice”, kazao je Milišić.

Načelnik Tukić se zahvalio na ovoj i dosadašnjoj pomoći Općine Centar.

“Naša javna ustanova je formirana prije dvije godine, jer smo mi kao mala lokalna zajednica bili jedina općina u našem kantonu koja nije imala svoju biblioteku. Današnja posjeta i donacija knjiga je nam jako dobrodošla na čemu smo posebno zahvalni, čime se pokazalo da nismo zaboravljeni od većih općina u Federaciji BiH. Za ovu biblioteku, koja je sada smještena u krugu Osnovne škole „21. mart“ u Matuzićima, imamo namjeru graditi zgradu. Osim učenika ove osnovne škole ovu biblioteku mogu svi koristiti i prvenstveno ona služi najviše srednjoškolcima i studentima, gdje imamo oko 700 aktivnih članova”, objasnio je Skula.