Stvoren čip koji će moći liječiti ljude od depresije i ovisnosti

Elon Musk, osnivač kompanije SpaceX i direktor Tesle, izjavio je da njegova tvrtka Neuralink radi na povezivanju ljudskog mozga i računara, što bi trebalo omogućiti streamanje muzike “direktno u mozak”.

“Ljudi će moći slušati muziku direktno s čipova”, izjavio je Musk.

Također, on tvrdi da Neuralink radi na tehnologiji koja može pomoći u kontroli nivoa hormona, poboljšati sposobnosti, razmišljanje, te olakšati anksioznost, prenosi Independent.

Od osnivanja Neuralinka 2016. godine, održana je samo jedna velika javna prezentacija o tome kako će ovaj start up funkcionirati.

Musk je na tom događaju 2019. godine izjavio da se radi na uređaju koji “sliči na šivaću mašinu”, a koji bi omogućio direktnu vezu između računara i čipa koji će biti smješten u mozgu.

Tehnologija bi se prvenstveno trebala koristiti kao pomoć ljudima koji pate od bolesti kao što je Parkinsonova bolest, ali krajnji cilj Neuralinka je omogućiti ljudima natjecanje s naprednom umjetnom inteligencijom, objasnio je Musk.

Postavljanje čipa trebalo bi biti slično laserskoj operaciji oka, a u dokumentu koji detaljnije opisuje ovaj projekt piše i da će postojati jedan USB-C kabal koji će osigurati “prijenos podataka u punoj brzini” do mozga.