Worldometers: BiH na 13. mjestu u Evropi po broju novooboljelih od koronavirusa

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini pogoršava se iz dana u dan, a zabrinjavajuća činjenica je da je prema podacima statističke web stranice “Worldometers” BiH 13. država u Evropi sa najvećim brojem novooboljelih.

U protekla 24 sata u BiH je zabilježeno 305 novih slučajeva bolesti Covid-19, čime ukupan broj zaraženih u BiH raste na 9.767. Zabilježeno je i šest smrtnih slučajeva, čime je broj preminulih od koronavirusa u BiH porastao na 280.

Broj trenutno aktivnih slučjeva je 4.932, što je znatno više od 4.555 oporavljenih od koronavirusa.

Ova zabrinjavajuća statistika Bosnu i Hercegovinu smješta na 13. mjesto po broju novozaraženih u Evropi i na 46. mjesto u svijetu.

Na prvom mjestu se nalazi Indija sa 48.891 novozaraženom osobom, a SAD i Brazil su na drugom i trećem mjestu.

Što se tiče Europe, ispred Bosne i Hercegovine su zemlje: Rusija, Španija, Francuska, Rumunija, Ukraina, Turska, Velika Britanija, Poljska, Njemačka, Srbija, Moldavija i Portugal. Zemlja koja je najbliža nama je Srbija koja također ovih dana bilježi enormne brojeve novozaraženih.

Također, neki mediji prenose da je BiH na desetom mjestu u Europi, što je prema podacima sa “Worldometers”  nemoguće čak i kada isključimo zemlje koje “možda” ne možemo pobrojati u zemlje europskog tla.

Italija, čije smo se epidemiološke situacije pribojavali proteklih mjeseci, se trenutno nalazi na boljoj poziciji od BiH, sa zabilježena 252 nova slučaja zaraze i pet novih smrtnih slučajeva u protekla 24 sata.

Federalno ministarstvo zdravstva ipak najavljuje nove restriktivne mjere, ugostiteljski objekti radit će do 23 sata, te će biti smanjen broj onih koji će moći biti okupljeni u zatvorenim prostorijama, njih će biti do 50, a na otvorenim prostorima do 100.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu organizirana privatna okupljanja kao najveći problem.

Često se počinje isticati iscrpljenost i manjak medicinskih radnika širom BiH. Nadležne instutucije apeluju na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih sugrađana.

Sarajevska sehara napominje čitaoce da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje donose nadležne institucije, a da se vode savjetima isključivo stručnih osoba. Ne igramo utakmicu za sebe, ovo je utakmica za sve nas!