U Brčko distriktu zabranjena sva javna okupljanja i uvedene nove mjere zaštite u ugostiteljskim objektima

U saopštenju za javnost Vlade Brčko distrikta BiH pojašnjava se da je zabranjeno svako organizirano okupljanje više od 20 ljudi, koje se održava radi javnog izražavanja i promovisanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa.

Nisu dozvoljene organizacije javnih priredbi, koje predstavljaju okupljanja radi ostvarivanja prihoda u okviru registrirane djelatnosti, koje, s obzirom na očekivani broj sudionika ili karakter javnog okupljanja, zahtijeva poduzimanje dodatnih mjera osiguranja.

Zabranjena su i druga masovna okupljanja u ugostiteljskim i sličnim objektima koja po broju sudionika mogu predstavljati opasnost u smislu širenja koronavirusa, prenosi magazin Buka.

Naredbom Kriznog štaba nalaže se gospodarskim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Brčko distrikta BiH, da svoj rad organiziraju tako što će osigurati fizičku udaljenost u ugostiteljskim objektima.
Za jednim stolom dopušteno je sjedenje najviše dvije osobe, osim ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili osobe koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od dva metra između stolova.

Također, vlasnici ugostiteljskih objekata na ulaz u objekt moraju postaviti brojčanu oznaku, koja predstavlja ukupan broj osoba (gosti i zaposleni u objektu) koja mogu biti u objektu u isto vrijeme, a ta se brojka dobiva tako što se površina objekta na kojoj se pruža ugostiteljska usluga podjeli s 2,5.

Novim mjerama propisano je da udaljenost muzičara i izvođača od gostiju u ugostiteljskom objektu mora biti 4 metra, a razmak između muzičara i izvođača 2 metra.

Ured gradonačelnika – Inspektorat je zadužen da započne s pojačanim kontrolama poštovanja mjera i naredbi Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, i to tako da kontrolu istog objekta obavljaju najmanje dva puta tokom jednog dana.