“U ime oca”: 12. jula u SARTR-u gledajte predstavu o djeci rođenoj zbog rata

U okviru programa Ljetna scena SARTR u nedjelju, 12. jula, parcijalno će biti odigrana predstava Between the Scenes – “U ime oca”.

Predstava će se igrati u Sarajevski Ratni Teatar SARTR s početkom u 21:00 sat.

Riječ je o dokumentarno-plesnom komadu čiji su autori umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Austrije, a režirao je Darrel Toulon. Predstava “U ime oca” govori o iskustvima članova Udruženja Zaboravljena djeca rata, djece rođene zbog rata i djece rođene kao posljedica silovanja žena u minulom ratu u Bosni i Hercegovini.

Pored predstave, svi prisutni će imati priliku razgovarati sa članovima Udruženja Zaboravljena djeca rata, predsjednicom/članicom Udruženja Ajnom Jusić, kao i glumcima predstave. Predstavu igraju glumci iz Narodnog pozorišta Tuzla i to: Feđa Zahirović, Marija Novaković, Ermin Avdić, Sadika Kahrimanović, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović i Nikolina Gagić.

Shodno epidemiološkoj situaciji dozvoljena je posjeta za 100 ljudi. Svoje mjesto možete rezervisati putem Facebook stranice Zaboravljena djeca rata / Forgotten Children of War Association zatim možete se javiti na Facebook stranicu Teatra ili poslati email na sartr.info@gmail.com.

Udruženje Zaboravljena djeca rata, nastalo 2015. godine radi na pravnoj i društvenoj prepoznatljivosti kategorije „djece rođene zbog rata“. Pored toga, ZDR radi na podršci, jačanju kapaciteta i kreiranju sigurnog okruženja za djecu rođenu zbog rata i žene koje su preživjele ratna silovanja bez obzira na etničku pripadnost u BiH, ali ZDR kao Udruženje svoje kapacitete koristi kako u regiji, tako internacionalno.

Za vrijeme rata u BiH silovano je između 35.000 i 50.000 žena. Veliki broj njih je zatrudnjelo, a većina ih je rodila djecu koju sistem u BiH još uvijek ne prepoznaje. Predstava “U ime oca”, nastala je u koprodukciji The Alpha Group i Narodno pozorište Tuzla, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo. Značaj ove predstave ogleda se u mogućnosti da se progovori o ovoj temi, da se probudi svjesnost da djeca rata postoje kako bi prestali biti nevidljivi, te da pomogne društvu da to prihvati.