U Sarajevu održana premijera filma “Šta se krije iza maske?”

U Drugoj gimnaziji u Sarajevu održana je premijera filma „Šta se krije iza maske“ koji tematizira problem nasilja nad ženama čiji porast je zabilježen za vrijeme pandemije koronavirusa, piše Mreža mira.

Film prikazuje činjenično stanje o ovom problemu, dok paralelno prati izradu murala u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji je kao univerzalni umjetnički alat prenosi poruku važnosti stalnog aktualiziranja problema nasilja nad ženama.

Nedim Mandžuka, član tima projekta „Šta se krije iza maske?“, očekuje da će ovaj projekat podstaći i druge da se bave ovim problemom:

„Nasilje je svjesna okrutnost usmjerena prema drugima s ciljem sticanja moći i nanošenjem psihičke, odnosno fizičke boli. Naš projekat ima za cilj skretanje pažnje na tu problematiku, kao i da nas ohrabri da budemo savjesni građani koji će se na bilo koji mogući način boriti protiv ove negativne društvene pojave.“

U sklopu desetomjesečnog programa „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“, pod pokroviteljstvom Humanity in Action, četiri mlade osobe, motivirane specifičnim iskustvima uzrokovanim promjenom dinamike života zbog pandemije korona virusa, odlučile su istraživati problem nasilja nad ženama tokom izolacije.

Nikola Kandić, jedan od autora ovoga filma, poziva mlade da djeluju i poručuje:

„Pitanja poput nasilja nad ženama u porodičnim ili partnerskim zajednicama nisu i ne smiju biti isključivo privatna stvar, niti uzrokovat stigmatizaciju žene kao žrtve. Mlade ljude, kao nosioce promjena u bosanskoherceovačkom društvu, vidim kao one koji danas mogu najviše doprinijeti promjeni stavova.“

Lamija Čelik, Nikola Kandić, Mersiha Čomor i Nedim Mandžuka, uz pomoć gospođe Fatime Bečirović, koja radi u Gender Centru FbiH angažovali su svoje kapacitete s namjerom aktualiziranja jedne od brojnih posljedica pandemije korona virusa. Cilj crtanja murala i snimanja filma jeste podizanje svijesti o problemu nasilja nad ženama i ohrabrivanju onih koje su nasilje doživjele, ali i onih koji svjedoče istom, da reaguju i saznanja prijave nadležnim tijelima.

„Stanje prouzrokovano COVID-19 nije dovelo samo do ekonomske i finansijske nestabilnosti, narušavanja zdravstvenog stanja, već i do povećanja stope nasilja nad ženama tokom izolacije. Njihova sigurnost je ugrožena, a prava narušena, budući da moraju provoditi dane zatvorene sa nasilnim partnerima. Za neke žene je taj period bio opasniji i od samog virusa”, poručila je nakon premijera filma jedna od članica projekta, Lamija Čelik.

Film „Šta se krije iza maske?“ realiziran je pod pokroviteljstvom Humanity in Action Bosnia and Herzegovina. Na zidu u okviru Olimpijskog kompleksa Zetra oslikan je mural „Šta se krije iza maske?“ sa ciljem skretanja pažnje na problem nasilja nad ženama čiji porast je zabilježen u mjesecima pandemije COVID-19.

Uvođenjem mjera prevencije širenja korona virusa, ljudi su potaknuti da ostanu kod kuće, a vjerojatnost rizika od rodno zasnovanog nasilja i nasilja u intimnim vezama je povećana. Žene u nasilničkim vezama imaju manje kontakta s članovima porodice i prijateljima koji bi im mogli pružiti podršku i zaštitu od nasilja.