Uzimanje briseva od 15. jula i u Domu zdravlja „Novi Grad“ na Otoci

Stanovnici općine Novi Grad Sarajevo, od srijede, 15. jula, briseve grla i nosa, kao i uzorke drugog biološkog materijala moći će davati u Domu zdravlja „Novi Grad“ na Otoci, i za ovu vrstu laboratorijskih nalaza više neće morati ići na dva kraja grada.

Analiza briseva, grla, nosa, usne šupljine, dubokih rana, urinokulture, vršit će se u ambulanti za prijem biološkog materijala, na trećem spratu DZ „Novi Grad“. Stavljanje u funkciju trećeg punkta za prijem biološkog materijala i izdavanje nalaza Zavoda za javno zdravstvo KS ozvaničili su načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav i direktor JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić, sa saradnicima.

„Do sada su naši građani za ovu vrstu zdravstvene usluge morali ići u Dom zdravlja na Ilidžu ili u Stari Grad, što je poprilično daleko. Općina je izdvojila oko 10.000 KM da bi se taj prostor osposobio i opremio kako bi uposlenici Zavoda za javno zdravstvo mogli početi sa radom, a evo već od srijede će naši građani na ovom mjestu moći uraditi nalaze za koje su ranije morali ići u druge općine. Ovo je centralni dio grada, ako se posmatra geografski, tako da će najvećem broju naših građana odgovarati ova lokacija, nego dosadašnja praksa“, kazao je načelnik Efendić.

Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad

Ideja da se jedan dio obnovljenog i proširenog DZ „Novi Grad“ iskoristi za otvaranje šaltera za uzimanje briseva grla, nosa i drugih uzoraka koje Zavod za javno zdravstvo KS analizira u svojim laboratorijama, postoji više od dvije godine, prilikom rekonstrukcije Doma zdravlja „Novi Grad“. Od tada je Općina Novi Grad vodila aktivnosti sa Zavodom za javno zdravstvo kako bi se u funkciju stavio prostor za uzimanje i analizu mikrobioloških uzoraka.

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajeva istakla je značaj otvaranja jedne ovakve ambulante u općini sa najvećim brojem stanovnika.

„Sretni smo jer je Zavod za javno zdravstvo KS zajedno sa JU Dom zdravlja KS i uz finansijsku podršku Općine Novi Grad otvorio treći punkt u Sarajevu za uzimanje briseva grla, nosa, i drugog biološkog materijala. Do sada su u Kantonu Sarajevo postojala samo dva punkta na dva kraja grada, u ulici Avdage Šahinagića u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo KS, u općini Stari Grad i u DZ na Ilidži. Sada mi praktično u središtu grada otvaramo još jedan punkt, što je jako značajno za naše stanovništvo, jer im približavamo zdravstvenu uslugu. Time smanjujemo mobilnost pacijenata i omogućavamo im pružanje usluga što bliže mjestu stanovanja“, izjavila je direktorica Pilav.

Ambulanta za prijem biološkog materijala (brisevi, urinokolture) i izdavanje nalaza, uzorke će uzimati od od 8 do 12 sati, a izdavanje nalaza vršit će 12 do 15 sati, saopšteno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.