Video/ Emir Ćosović za “Mladi govore”: Bitno je preuzeti odgovornost i staviti građane na vrh

Mladi politički aktivista iz Novog Sarajeva, Emir Ćosović, gostovao je u političkom programu “Mladi govore” gdje je kazao da je neophodno vraćanje fokusa na građane i njihove potrebe.

U Bosni i Hercegovini postoji mnogo mladih ljudi koji se bave politikom, ali često im se ne daje mogućnost da ravnopravno učestvuju u političkim procesima. Omladinska razvojna organizacija- ORA pokrenula je projekt “Mladi govore” kako bi dala mladim ljudima na bh. politčkoj sceni mogućnost da iznesu svoje stavove i vizije za bolju državu.

Emir Ćosović, student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i sekretar Asocijacije mladih SDA Novo Sarajevo, gostovao je u posljednjem izdanju “Mladi govore”. Govorio je o tome kako je biti mladi politički aktivista u Bosni i Hercegovini, ali i u jednoj od najvećih političkih opcija, Stranci demokratske akcije. Osvrnuo se  i na važnost mjesnih i lokalnih zajednica u političkom procesu, jer, kako kaže, građanima su bitne opipljive promjene.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Life is a question and how we live it is our answer.

Ein Beitrag geteilt von Emir Ćosović, 21 (@eney_147) am

Ćosović se već u srednjoj školi počeo baviti društvenim aktivizmom i priključio se organizacijama poput Crvenog križa, gdje je djelovao kao volonter. I danas je aktivan u NVO sektoru, ali je odlučio postati i politički aktivista.

“Smatram da mogu više učiniti tako što se stranački aktiviram i tu vrstu politike usmjerim kroz institucije, od općinskog do državnog nivoa. Mislim da je to mnogo efikasnije, da se time može nešto konkretno uraditi. Naravno, kroz NVO sektor se može dosta stvari promijeniti, ali mislim da je ovo bolji način.”

Sa 18 godina odlučio se priključiti Stranci demokratske akcije, jednoj od najvećih stranaka u našoj državi.

“Smatram da mijenjati sistem, mijenjati ovu državu treba iz vlasti, ne iz opozicije, tako da sam ja izabrao Stranku demokratske akcije zato jer je ona u vlasti već dugi niz godina. I mislim da se samo kroz konkretna djela i konkretne inicijative i prijedloge može nešto uraditi”, objasnio je Ćosović.

Nije mišljenja da stranke iz opozicije ne mogu ništa uraditi, ali ovo je način koji je on izabrao. U Stranku demokratske akcije se, kako kaže, učlanio ne samo zbog vlasti, već i jer mu ideološki odgovara.

“Prvenstveno sam se priključio Stranci demokratske akcije kako bih poboljšao životni standard sebi, pa i svima ostalima, jer na kraju krajeva i ja sam građanin kao svi ostali, i ja vidim te neke poteškoće koje je potrebno prevazići, a najbolji način je tako što se direktno involviramo u sistem, a ne kritiziramo sa strane.”

Jedan od čestih stereotipa jeste kako mladi u mnogim političkim partijama nemaju mogućnost da aktivno učestvuju, te da su tu radi ispunjavanja kvota.

“Smatram da mladi imaju prostora. Krenuvši od sebe, ja nisam do sada bio sputavan, niti u svojim nekim aktivnostima, niti nešto slično. Ko želi da radi, uvijek ima prostora za njega. Naravno, tu imaju neki principi i neki sistem koji se moraju poštovati. Svako je dobrodošao ko želi dobro prvenstveno sebi, svojim radnim kolegama i na kraju krajeva ovoj državi”, kazao je Ćosović.

Prema njegovom mišljenju mladi bi trebali biti uključeni u politiku kroz institucije, “jer kako će starije kolege političari znati šta mlađim ljudima smeta, dok ne dobiju konkretan odgovor od njih”.

Na 38. radnoj sjednici Općinskog Vijeća Općine Novo Sarajevo dostavio sam 4 inicijative putem VAŠ Vijećnik mr.maš….

Posted by Emir Ćosović on Tuesday, 2 June 2020

“Bitno je staviti građane na vrh. Građani su izabrali sve predstavnike i birali su ko će odlučivati u njihovo ime, te se treba prvenstveno raditi u korist građana.”

Za bh. političku scenu karakteristične su izjave kojima se odbija bilo kakva saradnja sa određenim političkim subjektima, što se kasnije, nakon izbora, krši radi sklapanja određenih dogovora.

“Najvažnije je ko će preuzeti odgovornost za svoja učinjena djela. Vjerovatno će građani kazniti nekoga na izborima zato što se nije držao svojih preizbornih obećanja i nekih stavova i ciljeva. Ali ako je dobrobit građana u prvom planu, mislim da je to donekle opravdavajuće”, komentirao je Ćosović.

Naša država se u proteklih nekoliko mjeseci suočila sa mnoštvom afera, a u nekima od njih su bili uključeni i političari iz Stranke demokratske akcije. S obzirom da je i sam član ove političke opcije, Ćosović je u svom gostovanju naišao na mnoga pitanja o tome i načinu na koji te situacije utječu na njega.

“Ja nisam involviran niti u jednu od ovih afera, odgovaram za ono što ja radim. Trenutno se bavim najviše lokalnom politikom i zastupam svoje ciljeve i politiku mladih. Smatram da neće imati nikavih implikacija na mene”, odgovorio je i dodao:

“Svaki vid kršenja zakona i za šta se može krivično odgovarati, ja bih prvenstveno prijavio nadležnim institucijama i organima Stranke u isto vrijeme.”

Osim toga što je mladi političar, Emir Ćosović se suočava sa predrasudama koje mu javnost pripusuje zbog stranke čiji je član. Kako kaže, to je nešto sa čime se mora naučiti živjeti i bitan je viši cilj.

“Želim se baviti politikom zato što želim promijeniti na bolje okruženje u kojem živim. Danas se nažalost mnogi bave politkom radi ličnih interesa i primanja”, kazao je.

“Mislim da će političari shvatiti da od ovih igrica nema ništa i da na kraju krajeva sve se vraća na birače i građane. Svaki od tih političara je građanin, ako mu je dobro u ovom trenutku, ne mora značiti da će mu i sutra biti.”

Bosna i Hercegovina ima mnogo problema, a rješenja za neka od njih Ćosović vidi u intenzivnijem radu u lokalnim zajednicama, boljoj politici prema mladima i filtriranju budžetskog novca.

Za kraj je poručio svim mladim ljudima da se okušaju u politici:

“Vidim da može i samo treba mnogo truda, strpljenja i znanja”.

Intervju u cjelosti možete pogledati u nastavu.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von OMLADINSKI POLITIČKI PROGRAM (@mladigovore) am