Video/ Prvi put možemo osjetiti miris svemira: Kreiran parfem koji nudi miris van naše atmosfere

Možda ste se nekada pitali kako miriše svemir, obzirom da su rijetke osobe koje su imale priliku osjetiti miris izvan naše atmosfere, ali uskoro ćemo moći svi da ga osjetimo.

Prije više od deset godina, hemičari iz NASA-e napravili su miris koji bi trebao budućim astronautima ukazati na to kako miriše svemir. Međutim, zbog raznih birokratskih zavrzlama razvoj je zaustavljen.

Kompanija Eau de Space iskoristila je zakon o slobodi informacija (FOIA), a uz to je imala i puno sreće i odlučnosti pa je uspjela dobiti formulu tog mirisa. Zahvaljujući tome, javnost je po prvi put dobila mogućnost u bočici osjetiti kako miriše svemir.

Astronaut Tony Antonelli rekao je da svemir miriše “jako i jedinstveno“ i da se ne može usporediti ni s jednim mirisom koji se može osjetiti na našem planetu. Prema navodima kompanije gore navedene, ljudi koji su probali ovaj miris, opisali su ga kao kombinaciju “dimljenog i gorkog začinjenog bifteka s malinom i rumom“.

Cijena parfema “Smell of space” na Kickstarteru iznosi 29 dolara, a kompanija će za svaku prodanu bočicu još jednu donirati K-12 STEM edukacijskom programu. Inače, Eau de Space ne planira masovno proizvoditi ovaj miris, pa kad istekne Kickstarter kampanja, šanse da nabavite ovaj parfem bit će minimalne, prenosi Geek.hr.