Zanimljivi načini da kućne poslove sa djecom pretvorite u igru

Kroz posebne načine čak i obična i većini dosadna rutina poput redovnog čišćenja životnog prostora može se pretvoriti u igru i zabavu za djecu.

Djeci je uvijek drago da sve pretvore u igru. To je za njih najvažnija aktivnost, i ne bez razloga. Kroz igru uče, razvijaju se, motorički, emotivno, intelektualno. Na isti način putem igre možete navići dijete da posprema. Pretvorite se u buldožer koji sakuplja smeće ili dizalicu koja sakuplja kocke i nosi u fioku. Lutke u taksu možete odvesti na njihovo mjesto.

Možete se trkati ko će brže napuniti svoju kutiju sa igračkama. Također, kada je nered na podu, možete se okrenuti dok dijete nekoliko igračaka vrati na mjesto, a onda pogađati koje su to igračke koje više nisu rasturene.

Podesite sat i dogovorite da za vrijeme dok pijesak teče, treba obrisati prašinu sa jednog dijela igračaka. Zatim okrenite sat i kažite da je sada vrijeme za slaganje autića. Pa za sortiranje kockica. Igračke će na kraju biti razvrstane, a dijete to neće videti kao dosadnu obavezu, piše zelenaučionica.com

Sakrijte neku malu nagradu u stanu. I recite djetetu da bi je dobilo mora da krene u potragu, sa zadacima. Ne treba svi zadaci da budu bazirani na čišćenju, Dodajte neke okretne igre, penjanje, skakanje. Jedan od zadataka može biti bacanje svih lopti u koš s određene udaljenosti; sakupljanje svih plavih stvari u plavu kutiju, crvenih, u crvenu itd.

Nacrtajte kartice sa slikom poslova u domaćinstvu. Položite ih i okrenite naopačke. Neka svaki član porodice izvadi jednu karticu i uradi ono što je na njoj nacrtano. Možete igri dodati i neke svoje uslove i pravila. Naprimjer, napravite komisiju za provjeru kvaliteta urađenih zadatka.

Čišćenje mnogi smatraju dosadnom obavezom i djecu treba navići na to. Akp budete dovoljno uporni, dijete će se prosto navići na to da prostor bude uredan i kako bude odrastalo nered će mu smetati, pa će to biti osnovni motiv za sklanjanje i čišćenje.