Zdravstvene prednosti vitamina C: Važan za imunitet, sprječavanje kardiovaskularnih bolesti

U kasnim 1700-im, svježi sok od citrusnog voća postao je glavna namirnica na britanskim ratnim brodovima, a 1970. godine, Nobelovac Linus Pauling napisao je i svoju popularnu knjigu ‘Vitamin C i Prehlade’, u kojoj je tvrdio da uzimanje velike doze vitamina C dovodi do boljeg zdravlja, a posebno pomaže u sprječavanju prehlade.

U svojoj tvrdnji, Pauling je bio samo djelimično tačan, jer prema novim naučnim istraživanjima vitamin C nema nikakvu ulogu u sprječavanju prehlade prema studiji iz 2007. godine, piše pixelizam.

Vitamin C podržava formiranje kolagena i važan je za imunitet, pomaže u apsorbiranju željeza, a istraživanja pokazuju da može pomoći i u proizvodnji određenih moždanih hemikalija. Pored toga, ovaj vitamin je jako važan antioksidans koji čisti slobodne radikale koji mogu oštetiti naše stanice.

Uprkos tome što danas znamo da vitamin C ne sprječava nastanak prehlade, ipak ne bi smo trebali zanemariti sve zdravstvene prednosti koje nam donosi, a ima ih mnogo.

Postoji jako mnogo dokaza da prehrana bogata antioksidansima koji se nalaze u voću i povrću pomaže pri sprječavanju kardiovaskularnih bolesti. Nekoliko važnih studija je potvrdilo da ljudi s najvišim razinama vitamina C u tijelu imaju najnižu stopu rizika da dobiju moždani udar. Istraživači još uvijek nisu sigurni da li je za ovaj efekat odgovoran sam vitamin C, ili sama činjenica da su ti isti ispitanici inače konzumirali velike količine voća i povrća.

Previše krvi u žilama može uzrokovati preveliki pritisak u krvnim žilama. Visok krvni pritisak može oštetiti bubrege, srce i ​​mozak, te dovesti do moždanog udara, demencije i zatajenja srca. Nekoliko studija, u kojima su subjekti uzimali dodatni vitamin C, pokazalo je da ovaj vitamin može sniziti krvni pritisak. Neke studije čak sugerišu i da vitamin C može spriječiti rani porođaj – kontrolisanjem krvnog tlaka kod trudnica.

Još uvijek nije potpuno jasno da li se Vitamin C može boriti protiv raka, ali postoji razlog za nadu: par studija je pokazalo da su žene koje su konzumirale velike količine vitamina C iz hrane imale manji rizik da obole od raka dojke. Mnogi naučnici su se bacili u potragu za načinom na koji bi mogli koristiti vitamin C za liječenje raka. Jedno od istraživanja koje se trenutno provodi: pacijenti koji imaju rak uzimaju velike doze vitamina C u nadi da će njegova antioksidativna svojstva uništiti stanice raka. Još uvijek je rano za bilo kakve zvaniče rezultate.

Već je godinama poznata činjenica da nedostatak vitamina C može uzrokovati psihičke promjene. U nadi da će ovu tezu i potvrditi, naučnici sa Sveučilišta McGill dokazali su da je davanje vitamina C u bolnici, pacijentima sa nedostatkom istog, znatno poboljšalo raspoloženje.

Vitamin C je najbolji antioksidans u koži, gdje pomaže pri neutralisanju slobodnih radikala koji se akumuliraju prilikom izlaganja suncu i starenja. On je i glavni sastojak krema koje se bore protiv bora, a neke studije čak pokazuju da vitamin C zaista može podmladiti kožu.

Najbolji i najzdraviji način da unesete dovoljne količine u organizam jeste da redovno konzumirate voće i povrće bogato vitaminom C.