Zlatna generacija: Gdje su danas tri najbolja igrača osvojila Eurobasket 2015. godine

Kadetska reprezentacija prije pet godina Bosne i Hercegovine osvojila je titulu prvaka Evrope.

Ta 2015. godina ostat će upamćena u historiji bh. košarke i u srcima svih onih koji su tada navijali za našu reprezentaciju. U finalu Eurobasketa za kadete pobijedili smo Litvaniju, zemlju košarke i to na njihovom terenu. Džanan Musa je postigao 33 poena, Sani Čampara 23, Emir Čerkezović 10 a Njegoš Sikiraš devet.

Ovo je bila godina koja je proslavila bh. kadete, obzirom da nisu bili toliko poznati u svijetu košarke prije Eurobasketa. Mnogi su predviđali uspješne karijere ovim momcima i mnoge evropske klubove i titule, te da će svojim talentom pojačati seniorsku reprezentaciju. Međutim, u realnosti baš i nije bilo tako.

Džanan Musa

Musa je jedan od rijetkih naših igrača koji je ostvario svoj potencijal. Iako je 2014. godine potpisao ugovor sa zagrebačkom Cedevitom, za ovaj klub je debitirao nakon Eurobasketa, u oktobru 2015. godine. U svojoj drugoj sezoni, imao je veću minutažu, te je vodio Cedevitu do finala ABA lige.

U trećoj utakmici polufinala odigrao je jednu od najboljih utakmica u redovima Cedevite, kada je u drugoj četvrtini utakmice za samo osam minuta ubacio 14 poena, od čega tri trice. Utakmicu je završio kao najefikasniji igrač sa 16 poena.

Bosna i Hercegovina je učestvovala na U17 svjetskom košarkaškom prvenstvu, koje će ostati upamćeno po Musinom rekordu od 50 ubačenih poena na jednoj utakmici. Također je bio i najbolji strijelac turnira, a izabran je i u najbolju petorku.

U NBA draftu za sezonu 2018/19, Brooklyn Netsi su izabrali Musu kao 29. picka, te je tako on ostvario san kojeg većina košarkaša ima, a to je igrati za NBA. S  razlogom se kaže da je Džanan Musa jedan od najtalentiranijih mladih evropskih košarkaša.

Foto: Instagram/ Džanan Musa
Foto: Instagram/ Džanan Musa

Sani Čampara

Sani Čampara bio je jedan od najzaslužnijih igrača za plasiranje naše reprezentacije u finale Eurobasketa 2015. godine. U utakmici polufinala, 20 sekundi prije kraja, Španija je vodila protiv naše reprezentacije rezultatom 63:60. Upravo je Čampara bio taj koji je pogodio trojku i izborio produžetke.

Ovaj igrač sada je član Košarkaškog kluba Split, za kojeg će igrati od kraja jula, kada počinju pripreme.

Godinu nakog kadetskog prvenstva Evrope, Sani potpisuje ugovor sa Real Madridom, gdje je igrao za U18 tim i bilježio prosječno 10 poena po utakmici na Adidas Next Generation turniru. Nakon toga, još dvije sezone provodi u Španiji, prvo u CD Maristas Palencia, a onda u BC Andorra.

Niti u jednom od ta dva kluba nije imao zavidnu minutažu niti statistiku, što je vjerovatno razlog zašto se u sezoni 2019/20 vraća u BiH, te potpisuje ugovor sa tuzlanskom Slobodom, gdje je prosječno bilježio 12.5 poena, 2.6 skokova i 4.5 asistencije.

Foto: Instagram/ Sani Čampara
Foto: Instagram/ Sani Čampara

Njegoš Sikiraš

Sikiraš je na Eurobasket došao kao mladi talentovani igrač koji je u ruci imao MVP nagradu Jordan Brand Classic turnira. Pored Džanana Muse, uvršten je u prvu petorku Evropskog prvenstva 2015. godine.

Nakon Eurobasketa, Sikiraš napušta košarkašku akademiju iz Rima Stella Azzurra odlazi u Španiju, u Montakit Fuenlabradu. Zbog lošeg početka, bio je na posudbi u Óbila Club de Basket i CB Tormes, koji su razvojni klubovi Fuenlabrade.

Foto: Instagram/ Njegoš Sikiraš
Foto: Instagram/ Njegoš Sikiraš

Tokom sezone 2017/18 dok je igrao za Óbilu, ostvarivao je prosječno 6.5 poena, 2.9 skokova i 0.4 asistencije. U utakmici protiv kluba Zamorano Innova Chef ostvario je svoj rekord sezone sa 27 poena u 30 minuta. U sezoni 2018/19, kada je igrao za CB Tormes, ostvario je rekord sezone sa 22 poena u 25 minuta protiv Estele.

Ove godine Njegoš Sikiraš će učestvovati na NBA Draftu, koji će se zbog pandemije koronavirusa, održati u oktobru.