Ajnadžić povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta: Bitno da ne zaboravimo žrtve strašnih zločina

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta koji je prihvatilo i Vijeće Europe na inicijativu romskih organizacija obilježava se 2. augusta jer su na taj dan 1944. godine njemački čuvari ubili nekoliko hiljada romskih muškaraca, žena i djece u plinskim komorama logora Auschwitz, najvećeg i najstrašnijeg logora nacističke Njemačke.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma, istakao je da je veoma važno da se ne zaborave žrtve holokausta, žrtve strašnih zločina.

“Svojim dragim prijateljima Romima želim poslati poruku mira odavanjem dužne počasti ne samo za žrtve holokausta tokom Drugog svjetskog rata, već i odavanjem počasti desetinama hiljada ubijenih nedužnih ljudi tokom protekle agresije na ovu državu. Vrlo je važno sjetiti se svih tih nedužnih žrtava i odati im počast. Ujedno to je i poruka svim budućim generacijama da moramo sebi izgraditi društvo u kojemu se takvi strašni zločini nikada više ne smiju ponoviti. Svjedoci smo da su se i u novijoj historiji dešavali genocidi i teški zločini koji su odnijeli mnoge žrtve. Dešavaju se i danas, nažalost. Zbog toga želim da vjerujem da će sjećanje na patnju žrtava Auschwitza, i sve druge žrtve monstruoznih umova, biti nauk novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštivanju i nebrizi za drugog i drugačijeg.

Općina Centar godinama, u okviru svojih mogućnosti, pomaže romsku zajednicu na području Centra. Realizacijom mnogobrojnih aktivnosti nastojimo poboljšati položaj romske nacionalne manjine. Želimo i dalje, zajedničkim nastojanjima, postizati nove uspjehe u uključivanju Roma u sve segmente društvenog života, ali i omogućiti potpunu ravnopravnost Roma, pružanje jednakih mogućnosti po pitanju obrazovanja, zapošljavanja kao i u ostvarenju kulturnih i manjinskih prava”, poručio je Ajnadžić.